top of page

Zuurstoftherapie helpt bij behandeling van opioïden verslaving en langdurig gebruik pijnstillers

Zuurstoftherapie helpt bij gepast gebruik - én geplande afbouw van opioïden.
Opioïden zijn zware pijnstillers zoals fentanyl, oxycodon en morfine. Het langdurig gebruik van opioïden in Nederland blijkt de afgelopen jaren enorm toegenomen. Langdurig gebruik van opioïden kent echter risico's, zoals intoxicatie en verslaving. Tegelijkertijd zijn opioïden onmisbaar voor mensen met zware pijnklachten bij wie bijvoorbeeld paracetamol en NSAID’s niet helpen.

Een hoger zuurstofniveau helpt het lichaam genezen, zelfs na jaren van middelengebruik en verslaving.

Bij langdurig gebruik van opioïden bespreken arts en patiënt altijd samen de voor- en nadelen van het doorgebruiken en nemen samen een besluit over minderen en stoppen. Bij de adviezen voor patiënten die willen afbouwen zijn verschillende zaken van belang; welke onttrekkingsverschijnselen kunnen er ontstaan en hoe ga je om met ontwenningsverschijnselen? Hoe snel en in welk tempo verlaag je de dosering blijven echter zaken die individueel enorm kunnen verschillen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het verhogen van het zuurstofniveau mensen helpt hun ontwenningsverschijnselen beter te beheersen.


De richtlijn Detoxificatie van psychoactieve middelen (2017) beschrijft de onttrekkingsverschijnselen bij het afbouwen of stoppen van opioïden als volgt: Onthouding van opioïden bestaat initieel doorgaans uit angst- en spanningsklachten, rusteloosheid, prikkelbaarheid en spierpijn in (vooral) de rug en de benen.
Zuurstoftherapie verlicht ontwenningsklachten opiaten

Later kunnen ernstiger ontwenningsklachten ontstaan als dysforie, misselijkheid, braken, lacrimatie, rhinorroe, mydriasis, pilo-erectie, zweten, diarree, gapen, koorts en slaapklachten. De onttrekkingsverschijnselen zijn zelden levensbedreigend, maar soms moeilijk te doorstaan door deze soms zeer oncomfortabele gevoelens.


Langdurig gebruik

De afgelopen jaren was er onder meer in de media veel aandacht voor het toenemende gebruik van opioïde pijnstillers in Nederland. Verkeerd gebruik van deze middelen kan grote risico’s met zich meebrengen. Zo hebben opioïden bij langdurig gebruik een hoog verslavingsrisico. Een toenemend aantal behandelingscentra biedt hyperbare zuurstofbehandelingen aan voor patiënten met langdurige stoornissen in het middelenmisbruik.



Er zijn twee types van zuurstoftherapie, HBOT (Hyperbaric Oxygen Therapy / Hyperbare Zuurstof Therapie) en EWOT (Exercise With Oxygen Therapy/ lichaamsoefening met zuurstoftherapie) die beide de hoeveelheid zuurstof in het lichaam verhogen met alle positieve effecten van dien. Veruit het meeste medisch onderzoek is gedaan met HBOT, terwijl EWOT vaker is onderzocht in de context van sportprestaties.


Uit onderzoek met hyperbare zuurstoftherapie blijkt dat het mensen helpt die worden behandeld voor opioïdenverslaving om bijvoorbeeld hun methadondosis te verlagen en pijn en ontwenningsverschijnselen beter te beheersen, volgens onderzoek onder leiding van wetenschappers van de Washington State University. Het onderzoeksteam rekruteerde personen die deelnamen aan een lokaal behandelingsprogramma voor opioïden om de effecten van hyperbare zuurstoftherapie te testen, een behandeling waarbij zuivere zuurstof wordt ingeademd onder druk.


Het eerste artikel, gepubliceerd in de Journal of Addictions Nursing, beschrijft een pilot studie onder 31 deelnemers waaruit bleek dat degenen die hyperbare zuurstoftherapie hadden gekregen als onderdeel van een geplande afbouw van methadon, een significant grotere dosisverlaging van 4,3 mg konden handhaven drie maanden na de studie, vergeleken met 0,25 mg bij deelnemers die de therapie niet kregen. Ze rapporteerden ook de helft van het niveau van ontwenningsverschijnselen dat door de controle deelnemers werden ervaren na slechts één dag hyperbare zuurstoftherapie.


Hoewel de hyperbare zuurstoftherapie oorspronkelijk werd bedacht als een behandeling voor decompressieziekte bij duikers die te snel weer bovenkomen, blijkt dat HBOT het lichaam snel kan helpen genezen, zelfs na jaren van middelenmisbruik en verslaving. De behandeling is vooral effectief wanneer zij wordt gebruikt in combinatie met drugs- en alcoholbehandeling, samen met een gezonde levensstijl die voeding, lichaamsbeweging en rust omvat.


Hoe het werkt

Langdurig gebruik van drugs of alcohol kan de chemische samenstelling van de hersenen veranderen en uiteindelijk leiden tot verlies van hersenfunctie en celdood. Hoewel het lichaam ongelooflijk zelfhelend is, kan het een punt bereiken dat het niet meer in staat is de gevolgen zonder hulp tegen te gaan.


Zuurstofbehandelingen kunnen slapende cellen weer tot leven wekken en nieuwe, gezonde cellen aanmaken. Behandelingen zijn ook heilzaam tijdens het ontgiften, een hoger zuurstofniveau helpt het lichaam zich efficiënter te ontdoen van giftige stoffen. Zuurstoftherapie kan ook helpen bij het herstel van beschadigde cellen in de lever, de alvleesklier en andere organen die door jarenlang middelengebruik, misbruik en verslaving zijn aangetast.


Bron:

Omiscon Online - Journal of Addiction, Research and Therapy/

Peer reviewed PDF

PubMed: Hyperbaric Oxygen Therapy for Pain, Opioid Withdrawal, and Related Symptoms: A Pilot Randomized Controlled Trial





Meer weten over EWOT de natuurlijke evenknie van hyperbare zuurstoftherapie?

EWOT ontstekingsremmende zuurstoftherapie verhoogt net als HBOT de hoeveelheid zuurstof in het bloedplasma. Wanneer EWOT correct wordt uitgevoerd kan al veel verbetering worden bereikt met een oefening van slechts 15 minuten, een paar keer per week.

EWOT ontstekingsremmende zuurstoftherapie, slechts 15 minuten per keer, een paar keer per week, zo eenvoudig kan het zijn zoveel voor uw gezondheid te doen.
EWOT ontstekingsremmende zuurstoftherapie

Bestel uw eigen zuurstofsysteem voor thuisgebruik in onze zuurstofshop - we bezorgen uw gezondheidspakket tot aan uw voordeur of maak een afspraak voor afhalen op een van onze locaties.

bottom of page