105491596_664105420985315_16896332920851

Hoe ontstekingsremmende zuurstof therapie EWOT kan helpen bij een vermoeidheidssyndroom 

Wanneer vermoeidheid niet overgaat

Moe zijn we allemaal wel eens. Na een dag hard werken of een periode van spanning op werk of thuis. Meestal gaat deze vermoeidheid over als de oorzaak ervan weg is en men wat rust heeft kunnen nemen. Door te rusten en wat te sporten, krijgt men vaak energie wel weer terug. Maar wat te doen als de vermoeidheid aanhoudt? Als die niet verdwijnt en zelfs niet minder wordt? Zelfs na maanden niet. Wanneer men niet uitgerust wakker wordt en sporten alleen maar verder uitput? 

 

Wat houdt het vermoeidheidssyndroom in?

Het is medische wetenschappers helaas nog niet gelukt om te ontdekken hoe het vermoeidheidssyndroom ontstaan is. Er zijn meerdere factoren die een vermoeidheidssyndroom kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn ziekten zoals kanker, stofwisselingsstoornissen, bloedarmoede (anemie), reuma, hartaandoeningen, longziekten en multiple sclerose (MS). Bij multiple sclerose speelt de beschadiging aan het zenuwstelsel een centrale rol bij het ontstaan van een vermoeidheidssyndroom. Het staat in ieder geval vast dat vermoeidheid een symptoom is van chronische ziekten. Het vermoeidheidssyndroom treedt vaak op bij kankerpatiënten die bestralingen of chemotherapie ondergaan. Ook voorgeschreven medicijnen kunnen leiden tot het ontstaan van vermoeidheidssymptomen. Als gevolg van de frequentie waarmee het vermoeidheidssyndroom voorkomt bij kankerpatiënten (schattingen gaan uit van ongeveer 75 procent van alle kankerpatiënten), wordt in medische kringen vaak gesproken over een aan kanker gerelateerd syndroom.

Symptomen van het vermoeidheidssyndroom:

Het vermoeidheidssyndroom is duidelijk wat anders dan de normale vermoeidheid waar we allemaal weleens mee te kampen hebben. Armen en benen kunnen bij het vermoeidheidssyndroom loodzwaar aanvoelen en de patiënt heeft vaak grote moeite om zich te concentreren. Door de aanhoudende vermoeidheid zijn patiënten vaak tot weinig of niets in staat. Menigeen zegt zelfs moeite te hebben met het tandenpoetsen. Naast uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen en slaapstoornissen komen eventueel ook hoofd-, keel-, en spierpijn voor. Uiteindelijk komen personen met het vermoeidheidssyndroom nauwelijks de dag door, zijn ze bijzonder prikkelbaar en hebben ze last van concentratieproblemen. Naast uitputting en vermoeidheidsverschijnselen komen concentratieproblemen, geheugen- en slaapstoornissen ook vaak voor. De met het vermoeidheidssyndroom gepaard gaande vermoeidheid en verregaande uitputting uiten zich zowel op lichamelijk (fysiek) als cognitief (mentaal) vlak. Het fysische vermoeidheidssyndroom openbaart zich door symptomen als een hogere slaapbehoefte, niet-aflatende vermoeidheid en verminderde lichamelijke prestaties.

Het vermoeidheidssyndroom mag niet verward worden met het chronische vermoeidheidssyndroom. Terwijl het vermoeidheidssyndroom vaak als symptoom gezien wordt voor chronische aandoeningen, geldt het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) als afzonderlijke ziekte. Helaas zijn de oorzaken voor de ziekte CVS ook in medische kringen nog relatief onduidelijk. Een zwakker immuunsysteem wordt door veel onderzoekers als mogelijke oorzaak voor CVS aangewezen. Recente wetenschappelijke studies scharen CVS onder de zogenaamde neuro-immunologische regulatiestoornissen. Dit houdt in dat het samenspel tussen immuunsysteem, zenuwstelsel en de hormonen uit balans raakt. Aangenomen wordt, dat het immuunsysteem hierdoor voortdurend geactiveerd wordt wat op zijn beurt weer leidt tot uitputting, pijn in spieren en gewrichten, een verstoorde temperatuurregeling enz. De typische symptomen van CVS zijn wel bekend, waaronder: - uitputting, - vermoeidheid, - slaapstoornissen, - achteruitgang kortetermijngeheugen, - concentratieproblemen, - hoofdpijn, - keelpijn, - spierpijn, - gewrichtspijn, - stemmingswisselingen, - depressies. Het onderscheid tussen het vermoeidheidssyndroom en CVS is ook voor artsen moeilijk te bepalen vanwege het feit dat de symptomen van beide ziekten zeer op elkaar lijken.

 

Wat te doen bij een vermoeidheidssyndroom of het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)?

Helaas is er geen „pil” om het vermoeidheidssyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom te bestrijden. Omdat het bij een vermoeidheidssyndroom waarschijnlijk gaat om een uitvloeisel van een andere ziekte of een bijverschijnsel van een chronische ziekte, zal het vermoeidheidssyndroom uitsluitend verdwijnen wanneer de oorzaak genezen wordt. Vaak is dat slechts beperkt of helemaal niet mogelijk en dienen de bijeffecten behandeld te worden met behulp van therapie of geneesmiddelen. Dit is voor de patiënt vaak geen bevredigende oplossing. Daarnaast is de behandeling meestal langdurig van aard. Ook voor behandelmethoden en geneesmiddelen voor het chronische vermoeidheidssyndroom geldt hetzelfde. Het is daarom van belang dat mensen die te maken hebben met een vermoeidheidssyndroom of een CVS, lichaamseigen maatregelen tegen uitputting, vermoeidheid en slaapstoornissen treffen. Juist hier kan de ontstekingsremmende zuurstoftherapie EWOT een belangrijke bijdrage leveren.

Wat doet EWOT zuurstoftherapie?

De zuurstofbenutting verbetert en daardoor kunnen alle lichaamscellen meer energie gaan produceren. Dit betekent dat alle organen en spieren beter kunnen functioneren. De extra zuurstof heeft ook een positieve invloed op het autonome zenuwstelsel. Dat kan leiden tot een verbetering van het slaapgedrag, de stofwisseling en de effectiviteit van het immuunsysteem.

De effecten en voordelen van een hoger zuurstofniveau:

  • Een beter welbevinden en meer levensvreugde

  • Minder vermoeid

  • Sneller herstellen na inspanning

  • Reductie van pijnklachten

  • Een betere slaap en minder slaapstoornissen

  • Een beter prestatievermogen

  • Een terugkerende motivatie en een betere vitaliteit

 

Met name mensen die lijden aan een vermoeidheidssyndroom weten dit bijzonder te waarderen. Ook dit is een reden waarom zuurstoftherapie niet alleen door professionele zorgverleners toegepast wordt, maar ook door particulieren die te kampen hebben met een vermoeidheidssyndroom.

 

Blije baby
Advies & Demo Center Zuurstoftherapie EWOT Nederland.

Bezoekadres Corpusair

DEMO & ADVIES CENTER Zuurstoftherapie EWOT NL 

Paramedisch Centrum´Je lijf en je leven´Herenstraat 19, 2681BC Monster Z-H.

Postadres: Van Koppenweg 5, 2672 EG Naaldwijk

KvK 68407262

BTW nr NL001169441B89

IBAN NL93RABO0355067269

  • Facebook
  • Instagram

De beschikbare informatie op deze website is slechts bedoeld voor uw algemene kennis en geldt niet als vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling voor specifieke medische condities. Ga voor vragen over een medische conditie altijd voor advies naar uw dokter of een andere professionele medische hulpverlener. De informatie op deze website is niet bedoeld om een ziekte te behandelen, genezen, te voorkomen of om een een diagnose te stellen.   **Negeer nooit medisch advies of wacht op het zoeken daarvan door iets wat u op deze site heeft gelezen.**