FYNL-1804-Instituut-voor-Hyperbare-Genee

EWOT - zuurstoftherapie thuis versus hyperbare zuurstoftherapie HBOT in het ziekenhuis

HBOT- HYPERBARE ZUURSTOFTHERAPIE IN HET KORT

Hyperbare zuurstoftherapie is een therapie die wordt ingezet om zuurstoftekort in beschadigd weefsel op te heffen. Dit zuurstoftekort kan voor komen in weefsels die beschadigd zijn door bestraling, maar kan ook voor komen bij diabetische voetwonden. Het zuurstoftekort wordt veroorzaakt door het dichtzitten van de haarvaatjes in het gebied waar u klachten heeft. Bij hyperbare zuurstoftherapie wordt 100% zuurstof ingeademd onder een verhoogde omgevingsdruk, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed en de weefsels toeneemt.

 

De behandeling vindt plaats in een hoge drukcabine, waarbij u als patiënt via een masker 100% zuurstof ademt. De hoogte van de druk is 2,5 bar. Dit komt overeen met de druk op 15 meter onder water.

 

Hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren. De aangroei van bloedvaatjes heeft tijd nodig daarom zijn meerdere behandelingen nodig. Deze nieuwe bloedvaatjes blijven bestaan ook na afloop van de behandeling zodat herstel voortduurt. Het gaat om dagelijkse behandelingen voor een periode van 6 tot 8 weken. Als patiënt ondergaat u 30 – 40 sessies van 1 uur en 50 minuten.

De belangrijkste fysiologische effecten van HBOT zijn: verbeterde zuurstoftoevoer, vermindering van oedeem, verhoogd immuunsysteem en verminderde ontsteking. Nieuwe bloedvatvorming, botgroei en collageenproductie zijn ook bekende langetermijneffecten. Dit kan met name gunstig zijn voor wondgenezing en herstel van bestralingsletsel en kan een sneller herstel mogelijk maken van harde, schadelijke trainingen. 

Mogelijke nadelen hyperbare zuurstoftherapie 

  • Met HBOT neemt het percentage in bloedplasma opgeloste zuurstof toe, maar de bloeddoorstroming kan onder invloed van de druk juist afnemen waardoor de effectieve toename van zuurstof in de weefsels dan lager is 

  • HBOT kan alleen worden toegepast in speciale centra, waardoor dagelijks vervoer naar een centrum nodig is

  • De behandeling op zich duurt lang, het effect neemt af zodra de serie behandelingen is afgerond, waardoor er recidive op kan treden​

  • Enkele tijdelijke bijwerkingen zijn: pijn in de oren (door de drukopbouw) bijziendheid, vermoeidheid, gewichtsverlies

De natuurlijke zuurstoftherapie EWOT doet alles wat hyperbare zuurstoftherapie HBOT doet en meer echter zonder de bijwerkingen

Hyperbare zuurstoftherapie heeft een lang gevestigde reputatie op het gebied van genezing. In ziekenhuizen wordt de therapie al sinds 1965 toegepast bij ernstige ziekten (zoals duikersziekte, koolmonoxidevergiftiging en koudvuur). Het is echter een dure en ongemakkelijke methode.

Maar er is een ander soort zuurstoftherapie die al vele jaren onder onze neus ligt en misschien zelfs beter te beoordelen is dan hyperbare zuurstoftherapie. Trainen met zuurstoftherapie is  een wetenschappelijk bewezen fenomeen waarvan wordt gezegd dat het onze natuurlijke gezondheid in een jeugdige staat herstelt. 

Dit heet EWOT (oefening met zuurstoftherapie; en het komt het leven van zoveel mensen ten goede. 

Hyperbare zuurstoftherapie versus EWOT:

hoe vergelijken we ze?

 

Hyperbare zuurstof is een medisch hulpmiddel waarvoor een recept vereist is en het kan een langzaam proces zijn. U oefent niet in hyperbare kamers. Dit betekent dat er geen  CO2-opbouw is die gelijk is aan de extra inkomende O2.

 

EWOT - oefening met zuurstoftherapie daarentegen werkt om uw hartslag te verhogen, waardoor u meer koolstofdioxide kunt aanmaken, de partiële druk kunt verhogen en meer O2 naar distale hypoxische weefsels kunt dwingen. Dit is een natuurlijk proces en een natuurlijk gebruik van O2 en zijn er geen bijwerkingen.

Omdat EWOT uw hartslag verhoogt en tegelijkertijd de zuurstofopname verhoogt, zult u waarschijnlijk veel sneller resultaten zien.

 

Er is zeker een tijd en plaats voor hyperbare zuurstoftherapie, omdat het helpt bij ernstige ziektes. Anderzijds is EWOT trainen met zuurstof effectiever en efficiënter voor de ´gewone´ persoon die het bloed in zijn lichaam van meer zuurstof wil voorzien - waardoor ontstekingen worden verminderd, energie wordt verhoogd en de gezondheid behouden blijft.

 

De potentiële voordelen van EWOT zijn groot vanwege drie belangrijke factoren:

EWOT's vermogen om de zuurstofcirculatie te verbeteren, de bloedstroom te herstellen en de ATP-productie te verhogen. EWOT doet alles wat HBOT doet en meer. HBOT bereikt de drempel van zuurstof niet waar een breed, diep en snel ontstekingsremmend effect.  Bron: Dr. Mark Sircus, ontstekingen remmende zuurstoftherapie.

Gebruik je eigen inspanning om zuurstof in je lichaam te trekken, met je eigen natuurlijke ademhaling, is effectiever, sneller, geen bijwerkingen en niet belastend omdat het in het comfort van je eigen huis kan worden toegepast. Voor EWOT moet men wel in staat zijn om een ​​lichte inspanning te doen, anders is hyperbare zuurstoftherapie de enige optie.

" Een verlaagd zuurstofniveau wordt gekoppeld aan ziekte en een kortere levensduur.

De ontstekingsremmende zuurstoftherapie is een monumentale doorbraak die eenvoudig uitvoerbaar is, betaalbaar is en onze zuurstofcapaciteit terugbrengt op het niveau van vroeger"

 

Trainen met zuurstof versterkt immuunsysteem

EWOT ontstekingsremmende zuurstoftherapie is net zo natuurlijk als ademhalen en kan door nagenoeg iedereen eenvoudig worden toegepast, in het comfort van uw eigen huis, in de sportschool of bij uw (fysio)therapeut.

ademhalingsproblemen, oververmoeidheid of spierverlies? Zuurstoftherapie EWOT geeft energie voor het herstel

Een zuurstofrijk lichaam is de rode draad voor preventie en het zelfherstellend vermogen van het lichaam.