Jos Diederen sportschool Maastricht
FYNL-1804-Instituut-voor-Hyperbare-Genee

EWOT - ontstekingsremmende zuurstoftherapie versus HBOT hyperbare zuurstoftherapie 

Er zijn twee types van zuurstoftherapie die momenteel zeer in de belangstelling staan, HBOT (Hyperbaric Oxygen Therapy) en EWOT (Exercise With Oxygen Therapy)

Zowel HBOT als EWOT verhogen beide tijdelijk de hoeveelheid zuurstof in het lichaam en worden ingezet voor het aanvullend behandelen van vele ziekten die niet reageren op farmaceutische middelen. Veruit het meeste medisch onderzoek is gedaan met HBOT, terwijl EWOT vaker is onderzocht in de context van sportprestaties.

Uit de HBOT studies komt naar voren dat het tijdelijk verhogen van de hoeveelheid zuurstof (gedurende een groot aantal sessies) positieve effecten heeft op regeneratie van bepaalde weefsels, re activatie van mild beschadigde gedeeltes van de hersenen en onderdrukken van inwendige ontstekingen.

Veel mensen voelen zich na zuurstof therapie (HBOT en EWOT) als herboren, zeker als het gaat om verbetering van hersenfuncties en/of vermoeidheid en fysieke kracht en uithoudingsvermogen.

De hyperbare behandeling vindt plaats in een hoge drukcabine, waarbij u als patiënt via een masker 100% zuurstof ademt. De hoogte van de druk is 2,5 bar. Dit komt overeen met de druk op 15 meter onder water.

Het gaat om dagelijkse behandelingen voor een periode van 6 tot 8 weken. Als patiënt ondergaat u gemiddeld 30 – 40 sessies van 1 uur en 50 minuten.

De kern van de EWOT therapie is het inademen van pure zuurstof tijdens het doen van oefeningen. Hierdoor kan extra zuurstof worden opgenomen door de rode bloedcellen, het bloedplasma en de weefselvloeistoffen. Door een eenvoudige verbetering t.o.v. de stapsgewijze zuurstoftherapie en hyperbare therapie is de tijdsduur teruggebracht tot slechts 15 minuten per dag, waarbij het het 36-urige effect al na de eerste sessie van 15 minuten optreedt.


Hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren. De aangroei van bloedvaatjes heeft tijd nodig daarom zijn meerdere behandelingen nodig. Deze nieuwe bloedvaatjes blijven bestaan ook na afloop van de behandeling zodat herstel voortduurt. 

 

De belangrijkste fysiologische effecten van HBOT zijn: verbeterde zuurstoftoevoer, vermindering van oedeem, verhoogd immuunsysteem en verminderde ontsteking. Nieuwe bloedvatvorming, botgroei en collageenproductie zijn ook bekende langetermijneffecten. Dit kan met name gunstig zijn voor wondgenezing en herstel van bestralingsletsel en kan een sneller herstel mogelijk maken van harde, schadelijke trainingen. 

Mogelijke nadelen hyperbare zuurstoftherapie 

  • Met HBOT neemt het percentage in bloedplasma opgeloste zuurstof toe, maar de bloeddoorstroming kan onder invloed van de druk juist afnemen waardoor de effectieve toename van zuurstof in de weefsels dan lager is 

  • HBOT kan alleen worden toegepast in speciale centra, waardoor dagelijks vervoer naar een centrum nodig is

  • De behandeling op zich duurt lang, het effect neemt af zodra de serie behandelingen is afgerond, waardoor er recidive op kan treden​

  • Enkele tijdelijke bijwerkingen zijn: pijn in de oren (door de drukopbouw) bijziendheid, vermoeidheid, gewichtsverlies

De natuurlijke zuurstoftherapie EWOT doet alles wat hyperbare zuurstoftherapie doet en nog meer, in kortere tijd, eenvoudiger

en zonder de bijwerkingen

Hyperbare zuurstoftherapie versus EWOT: hoe vergelijken we ze?

Hyperbare zuurstoftherapie heeft een lang gevestigde reputatie op het gebied van genezing. In ziekenhuizen wordt de therapie al sinds 1965 toegepast bij ernstige ziekten (zoals duikersziekte, koolmonoxidevergiftiging en koudvuur). Het is echter een dure en ongemakkelijke methode. 

De stapsgewijze zuurstoftherapie (voorloper van EWOT), is eind jaren zestig ontwikkeld door professor Manfred von Ardenne. Deze unieke therapie kent nu meer dan 20 verschillende behandelingsvarianten en wordt in enkele honderden instelling in heel Europa toegepast. Stapsgewijze zuurstoftherapie is algemener bekend geworden als EWOT - Engelse afkorting van Exercise With Oxygen Therapy, lichaamsoefening met zuurstoftherapie.

 

Hyperbare zuurstof is een medisch hulpmiddel waarvoor een recept vereist is en het kan een langzaam proces zijn. U kunt namelijk niet bewegen in hyperbare kamers. Dit betekent dat er geen  CO2-opbouw is die gelijk is aan de extra inkomende O2. Hyperbare zuurstoftherapie werkt als een medicijn, en wekt wisselende reacties op bij verschillende doses. Het blijft effectief te zijn als aanvullende therapie voor veel aandoeningen. Hyperbare zuurstof is vooral zinvol voor patiënten die geen EWOT kunnen volgen.

 

Bij EWOT is de effectiviteit van deze therapievorm nog eens verhoogd. Hyperbare zuurstoftherapie en stapsgewijze zuurstoftherapie hebben de weg gebaand voor de ontstekingsremmende zuurstoftherapie EWOT die in minder tijd, thuis en veel goedkoper kan worden uitgevoerd tijdens het doen van lichaamsoefeningen die slechts 15 minuten duren.  EWOT is daarbij  een natuurlijke methode en werkt om de hartslag te verhogen, waardoor er meer koolstofdioxide wordt aangemaakt, de partiële druk wordt verhoogd en er meer O2 naar distale hypoxische weefsels kan worden gedwongen. 

 

EWOT is een natuurlijk proces en een natuurlijk gebruik van O2 en kent geen bijwerkingen. 

Omdat met EWOT uw hartslag wordt verhoogd en tegelijkertijd de zuurstofopname wordt verhoogd komt er zuurstof in delen van het lichaam die anders nooit zuurstof zouden krijgen en worden resultaten vaak sneller gezien. Lichaamsoefening met verhoogde zuurstoftoevoer helpt het lichaam enorm bij het veroveren van zuurstof naar de weefsels.

 

Er is zeker een tijd en plaats voor hyperbare zuurstoftherapie, omdat het helpt bij ernstige ziektes.

Anderzijds is EWOT trainen met zuurstof veel effectiever en efficiënter voor de ´gewone´ persoon die het bloed in zijn lichaam van meer zuurstof wil voorzien - waardoor ontstekingen worden verminderd, energie wordt verhoogd en de gezondheid behouden blijft. Voor EWOT moet men wel in staat zijn om een ​​lichte inspanning te doen, anders is hyperbare zuurstoftherapie de enige optie.

De potentiële voordelen van EWOT zijn groot vanwege drie belangrijke factoren:

EWOT's vermogen om de zuurstofcirculatie te verbeteren, de bloedstroom te herstellen en de ATP-productie te verhogen. EWOT doet dus alles wat HBOT doet en meer in kortere tijd. HBOT bereikt de drempel van zuurstof niet waar een breed, diep en snel ontstekingsremmend effect optreedt.

" Een verlaagd zuurstofniveau wordt gekoppeld aan ziekte en een kortere levensduur.

De ontstekingsremmende zuurstoftherapie is een monumentale doorbraak die eenvoudig uitvoerbaar is,

betaalbaar is en onze zuurstofcapaciteit terugbrengt op het niveau van vroeger"

Dr.M.Sircus.

 

EWOT is de natuurlijke evenknie van hyperbare zuurstoftherapie

die effectiever, in minder tijd, thuis en veel goedkoper kan worden uitgevoerd tijdens het doen van lichaamsoefeningen

die slechts 15 minuten duren

EWOT ontstekingsremmende zuurstoftherapie is net zo natuurlijk als ademhalen en kan door nagenoeg iedereen eenvoudig worden toegepast, in het comfort van uw eigen huis, in de sportschool of bij uw (fysio)therapeut.

Trainen met zuurstof versterkt immuunsysteem
ademhalingsproblemen, oververmoeidheid of spierverlies? Zuurstoftherapie EWOT geeft energie voor het herstel

Een zuurstofrijk lichaam is de rode draad voor preventie en het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

MAXIMALE ENERGIE

Stel je voor dat je een hernieuwde energie voelt vanaf het moment dat je wakker wordt. CORPUS AIR EWOT zuurstoftherapie  kan je de fysieke en mentale boost geven waar je naar op zoek was en nog veel meer.

MENTALE HELDERHEID

EWOT doet zowel goed voor uw mentale toestand als voor uw lichamelijk welzijn. Zuurstof is de sleutel tot een beter leven. Bent u snel vermoeid? Moeite met concentreren?  Zie dingen duidelijker met circa 90 % zuurstof per ademhaling in plaats van met de 21% zuurstof die normaal in de lucht zit.

Gezond zijn en beter worden, zuurstoftherapie EWOT Corpusair.nl

SNELLER HERSTEL

Als je uitgeput of vermoeid bent, weet je hoe goed het voelt  om frisse lucht in te ademen. Voeg aan de lucht die u ademt nu eens  400% meer zuurstof 

toe en kijk wat er gebeurt als er zoveel zuurstof op uw cellen wordt losgelaten.

IMMUUNVERSTERKEND

Of het nu een wereldwijde pandemie is, of gewoon een verkoudheid, een sterk immuunsysteem is van cruciaal belang om gezond te blijven. Onderzoek wijst uit dat zuurstoftherapie kan helpen bij het opbouwen van uw weerstand.

Maximale energie met  15 minuten EWOT zuurstoftherapie, Corpusair.nl de zuurstofshop van ons allemaal