top of page

Osteomyelitis:
als ontstekingen
uw botten pijnigen

Osteomyelitis-300x200.jpg

 Alle weefsels in uw lichaam kunnen  ontstoken raken. Dus ook uw botten. Deze  aandoening wordt  osteomyelitis genoemd  en kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. Naast de acute is er ook een chronische vorm van botontsteking. 

Osteomyelitis

soms samen met artritis

Osteomyelitis is een infectie van het bot, beenmerg en beenvlies die door bacteriën wordt veroorzaakt. Deze bacteriën kunnen bij een infectie elders in het lichaam via het bloed worden meegenomen en het bot binnen- dringen. Ze kunnen ook het bot rechtstreeks besmetten bij een open wond of tijdens een operatie. Soms gaat osteomyelitis samen met een infectie van het gewricht (artritis).

 

Osteomyelitis kan acuut optreden, maar kan ook langdurig bestaan (chronische osteomyelitis). Jonge kinderen en ouderen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteomyelitis. Ook bij een verminderde weerstand is er een groter risico.

Oorzaken

 • Door bacteriën die via de bloedbaan het bot bereiken. Er is dan elders in het lichaam een infectie die zich via de bloedbaan verspreidt.

 • Door bacteriën die het bot bereiken door een open wond. Bijvoorbeeld bij een open botbreuk, na een operatie aan de botten, bij een open wond, bij doorligwonden of bij een diabetische voet.

Klachten en symptomen

Chronische aandoeningen en osteomyelitis

Een aantal chronische aandoeningen kunnen het risico op osteomyelitis verhogen. Bijvoorbeeld als u medicijnen gebruikt om de weerstand te onderdrukken, zoals bij reumatoïde artritis. De meeste gevallen van osteomyelitis komen voor bij patiënten met diabetes mellitus. Verder kunnen mensen met HIV, AIDS, sikkelcelziekte en chronische zenuwpijn sneller osteomyelitis ontwikkelen. Daarnaast kan door een slechte doorbloeding, het injecteren van drugs en alcoholisme de kans op osteomyelitis toenemen.

Het meest voorkomende symptoom van osteomyelitis is pijn in het ontstoken bot. Bij bewegen of belasten neemt de pijn toe. De pijn neemt ook toe bij het aanraken van het ontstoken gebied. Andere klachten zijn koorts, roodheid, zwelling en warmte in het gebied dat boven het aangetaste bot ligt.

Diagnose en onderzoek

De diagnose osteomyelitis wordt vermoed op grond van de klachten, het lichamelijk onderzoek en de medische voorgeschiedenis. In het bloed zijn ontstekingsverschijnselen te zien. Een kweek van het bloed kan bacteriën aantonen.

 

Op een röntgenfoto kan de ontsteking gezien worden, als deze langer bestaat. Soms is daar aanvullend nog een CT-scan, botscan of MRI-scan voor nodig. Ook kan een weefselmonster uit het bot genomen worden, waarin bacteriën te zien zijn.

Zuurstoftherapie & botontsteking

Hoe wordt osteomyelitis behandeld?

Acute osteomyelitis kan over het algemeen goed behandeld worden met antibiotica. Dit wordt door middel van een infuus toegediend. In de meeste gevallen zal de patiënt een aantal weken bedrust moeten houden. 

 

Bot is erg hard. Juist door deze eigenschap is een infectie in dit weefsel moeilijk te behandelen. Bot kan namelijk niet zwellen, terwijl een infectie nu juist met zwelling gepaard gaat. Het gevolg is dat de omringende bloedvaatjes dichtgedrukt worden en de bloedtoevoer stagneert. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort.
 

Een netwerk van transcorticale haarvaten als steunpilaar voor de bloedcirculatie in lange botten

Een netwerk van trans-corticale haarvaten (vanuit het beenmerg naar het beenvlies) als steunpilaar voor de bloedcirculatie in lange botten

Naast de behandeling met antibiotica of een operatie is zuurstoftherapie een waardevolle aanvulling die bijdraagt aan de genezing van de botontsteking.

De hoeveelheid zuurstof in het slecht doorbloede beenmerg neemt weer toe. Hierdoor worden afweercellen extra gestimuleerd om de bacteriën en andere afvalproducten op te ruimen en worden botcellen weer aangemaakt.

Preventie:
niet wachten 
op klachten

Kan deze aandoening worden voorkomen?

Het voorkomen van ontstekingen en infecties begint met een gezonde levensstijl. Uw lichaam bestrijdt infecties het best met de juiste rust, voeding en hygiëne en preventieve zuurstoftherapie.

 

Daarnaast raken bacteriën die zich lekker voelen in een omgeving met weinig zuurstof uit balans als het zuurstofniveau wordt verhoogd, waardoor ze sterven en infecties oplossen.  Ook wordt de werking van antibiotica fors versterkt door zuurstoftherapie.

Ons moderne leven met bewerkte voeding, inactiviteit, chronische stress, slaaptekort maar ook normale veroudering zorgen op steeds jongere leeftijd voor veel gezondheidsproblemen.

 

Als organen, beenderen en weefsels niet tot in de allerkleinste vaten doorbloed en van voldoende zuurstof voorzien zijn, kunnen belangrijke voedingsstoffen onvoldoende aangevoerd worden en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Dat vermindert je kwaliteit van leven: je wordt sneller moe en prikkelbaar, je regenereert slechter, je slaapt slechter.  Je hebt echter ook een verhoogde kans op verschillende (ontstekings) klachten en aandoeningen, zoals:

 • concentratieproblemen

 • somberheid

 • huidklachten (bv. eczeem)

 • hoofdpijn

 • zenuwbeschadigingen, neuropathie

 • ontstekingen

 • hart- en vaatziekten

 • diabetes type 2

 • chronisch nierfalen

 • hoge bloeddruk

 • langzame wondheling

 • gewrichtsklachten

 • vaatproblemen

 • oogklachten

 • longklachten

Zuurstof is sterk tegen 
ziekte

Afhankelijk van de gezondheidswensen, het ziektebeeld, klacht of blessure, wordt de ontstekingsremmende zuurstoftherapie EWOT zowel preventief, sportief als ook ondersteunend curatief voor het gehele lichaam gebruikt.

Is bewegen voor u een probleem? En wilt u toch uw doorbloeding en zuurstofoverdracht tot in de haarvaten ondersteunen? Dan is fysische vasculaire therapie BEMER zeer waardevol gebleken, meer informatie over deze medisch gecertificeerder therapie op de website Corpus Vitale ´gezond tot in de haarvaten´.

Zuurstoftherapie remt ontstekingen in haarvaten

Zuurstoftherapie remt ontstekingen in haarvaten

ZUURSTOF WERKT

Lichamelijke en geestelijke prestaties, groei- en genezingsprocessen, evenals een groot aantal ziekten houden rechtstreeks verband met de zuurstofvoorziening en doorbloeding.

WANNNEER GAAT U

ZUURSTOFTHERAPIE ONTDEKKEN?

Voor uzelf. Voor uw gezondheid. Voor het hele gezin. Er bestaat geen enkele reden EWOT van uw gezondheid te onthouden. Neem contact op met EWOT expert Corpusair

bottom of page