maandag 7 oktober 2019 |  NTR | Redactie

"Zuurstof nekt kankercellen

Daarnaast lonken toepassingen op het gebied van hartaandoeningen, beroerte en bloedarmoede".

 

De Nobelprijs voor Geneeskunde is zojuist toegekend aan William Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza voor hun ontdekking van hoe cellen waarnemen en zich aanpassen aan de beschikbaarheid van zuurstof.

 

Nobelprijs: zó past ons lichaam zich aan als we te weinig zuurstof krijgen

 

 

 

 

 

 

Dieren hebben zuurstof nodig om voedsel om te kunnen zetten in bruikbare energie, zo weten we al eeuwen. Dat is het werk van de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cellen. Maar hoe passen cellen zich aan de hoeveelheid zuurstof aan?

Moleculaire machinerie

De drie Nobelprijswinnaars, twee Amerikanen en een Brit, ontdekten hoe de cellen het zuurstofniveau waarnemen, en zich daar vervolgens aan aanpassen. Ze brachten de moleculaire machinerie in kaart welke bepaalt hoe actief bepaalde genen zijn in reactie op verschillende zuurstofniveaus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2016 kon je op Radio1 al horen hoe zuurstof kankercellen de das om kan doen: Zuurstof nekt kankercellen

Daarnaast lonken toepassingen op het gebied van hartaandoeningen, beroerte en bloedarmoede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanker kan waarschijnlijk bestreden worden met zuurstof. Zuurstoftekort blijkt namelijk de groei van tumoren te stimuleren.

 

Twee Belgische wetenschappers van de KU Leuven onderzochten drieduizend patiënten met tumoren. Zij ontdekten dat een betere zuurstoftoevoer naar tumoren de woekerende cellen minder vatbaar maakt voor groei.

Volgens de Belgen heeft die ontdekking "ingrijpende gevolgen". Het zou de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van kankermedicijnen gericht op de bloedvaten. Zuurstof wordt via bloedvaten vervoerd.

 

"Onze bevindingen kunnen het kankeronderzoek enorm vooruithelpen", zegt co-auteur Bernard Thienpont. "Door bijvoorbeeld de zuurstoftoevoer naar tumoren goed te monitoren, kunnen we voorspellingen maken over het verloop en de mogelijke behandelingen van kanker."

Hypermethylering

Het onderzoek was gericht op zogenoemde hypermethylering. Dit is een proces waarbij tumoren buitensporig snel groeien. "Onze studie toont aan dat zuurstoftekort een belangrijke omgevingsfactor is voor hypermethylering. Zuurstoftekort verklaart zelfs tot de helft van alle gevallen van hypermethylering in tumoren", aldus co-onderzoeker Diether Lambrechts.

De link tussen zuurstof en celgroei is bewezen bij borstkanker, maar ook bij tumoren in de blaas, darmen, hoofd en nek, nieren, longen en baarmoeder. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

´Kankercellen kunnen worden bestreden met zuurstof'

De beschikbare informatie op deze website is slechts bedoeld voor uw algemene kennis en geldt niet als vervanging voor professioneel medisch advies of behandeling voor specifieke medische condities. Ga voor vragen over een medische conditie altijd voor advies naar uw dokter of een andere professionele medische hulpverlener. De informatie op deze website is niet bedoeld om een ziekte te behandelen, genezen, te voorkomen of om een een diagnose te stellen.   **Negeer nooit medisch advies of wacht op het zoeken daarvan door iets wat u op deze site heeft gelezen.**

*1 Geldt voor leveringen naar Nederland. 
 

Corpusair.nl

info@corpusair.nl

KvK68407262

BTW nummer: NL001169441B89

06 53 67 71 76

  • Facebook
  • Instagram

Zuurstof is sterk voor gezondheid

copyright 2020 CORPUSAIR