Verrassend: kanker beter te bestrijden met zuurstof

Onderzoek wijst uit dat zuurstof kankercellen zwak maakt en minder resistent tegen behandelingen. Voordien probeerden wetenschappers de bloedtoevoer af te snijden (en daarmee de zuurstoftoevoer) die werd verondersteld de tumorgroei te voeden. Het idee was de tumor uit te hongeren en te doden.

 

Het feit dat tumoren allemaal een bepaalde mate van zuurstoftekort (hypoxie) vertonen bracht onderzoekers echter op het spoor van hun kwetsbaarste punt - zuurstof. Kanker heeft dit punt gemeen met virussen, bacteriën en schimmels, die allemaal een hoog zuurstofniveau verafschuwen.

Zuurstof voor betere bestrijding kankerc

Kankercellen met een laag zuurstofniveau zijn 3 x zo resistent tegen radiotherapie

Kanker kan met vele tumorremmende middelen bestreden worden, maar zonder een overvloed aan zuurstof is alle moeite vaak vergeefs.

Zuurstoftekort in tumorcellen draagt bij tot de groei van kanker. 

Kanker gedijt uitsluitend in een zuurstofarme omgeving. Door de zuurstofstatus van een patiënt te verhogen, wordt de effectiviteit van andere kankerbehandelingen aanmerkelijk hoger. 

Kanker te lijf met zuurstof, zuurstoftherapie EWOT Corpusair.nl.
nobelprijswinnaars geneeskunde 2019

maandag 7 oktober 2019 |  NTR | Redactie

"Zuurstof nekt kankercellen

Daarnaast lonken toepassingen op het gebied van hartaandoeningen, beroerte en bloedarmoede".

 

De Nobelprijs voor Geneeskunde is zojuist toegekend aan William Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza voor hun ontdekking van hoe cellen waarnemen en zich aanpassen aan de beschikbaarheid van zuurstof.

 

Nobelprijs: zó past ons lichaam zich aan als we te weinig zuurstof krijgen

 

 

 

 

 

 

Dieren hebben zuurstof nodig om voedsel om te kunnen zetten in bruikbare energie, zo weten we al eeuwen. Dat is het werk van de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cellen. Maar hoe passen cellen zich aan de hoeveelheid zuurstof aan?

Moleculaire machinerie

De drie Nobelprijswinnaars, twee Amerikanen en een Brit, ontdekten hoe de cellen het zuurstofniveau waarnemen, en zich daar vervolgens aan aanpassen. Ze brachten de moleculaire machinerie in kaart welke bepaalt hoe actief bepaalde genen zijn in reactie op verschillende zuurstofniveaus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2016 kon je op Radio1 al horen hoe zuurstof kankercellen de das om kan doen: Zuurstof nekt kankercellen

Daarnaast lonken toepassingen op het gebied van hartaandoeningen, beroerte en bloedarmoede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee Belgische wetenschappers van de KU Leuven onderzochten drieduizend patiënten met tumoren. Zij ontdekten dat een betere zuurstoftoevoer naar tumoren de woekerende cellen minder vatbaar maakt voor groei.

Volgens de Belgen heeft die ontdekking "ingrijpende gevolgen". Het zou de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van kankermedicijnen gericht op de bloedvaten. Zuurstof wordt via bloedvaten vervoerd.

 

"Onze bevindingen kunnen het kankeronderzoek enorm vooruithelpen", zegt co-auteur Bernard Thienpont. "Door bijvoorbeeld de zuurstoftoevoer naar tumoren goed te monitoren, kunnen we voorspellingen maken over het verloop en de mogelijke behandelingen van kanker."

Hypermethylering

Het onderzoek was gericht op zogenoemde hypermethylering. Dit is een proces waarbij tumoren buitensporig snel groeien. "Onze studie toont aan dat zuurstoftekort een belangrijke omgevingsfactor is voor hypermethylering. Zuurstoftekort verklaart zelfs tot de helft van alle gevallen van hypermethylering in tumoren", aldus co-onderzoeker Diether Lambrechts.

De link tussen zuurstof en celgroei is bewezen bij borstkanker, maar ook bij tumoren in de blaas, darmen, hoofd en nek, nieren, longen en baarmoeder. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

kankercellen bestrijden met zuurstof.jpg

´Kankercellen kunnen worden bestreden met zuurstof'

Zuurstof bestrijdt kanker, Corpusair.nl_

Geef kankercellen voldoende zuurstof en ze gaan minder woekeren. Dat is de belangrijkste conclusie van een Belgisch onderzoek dat gepubliceerd is in Nature. “Een belangrijke stap in de strijd tegen kanker.”

 

 

De ontdekking is het werk van professor Diether Lambrechts en dokter Bernard Thienpont (VIB-KU Leuven). Zij zagen hoe tumoren eigenlijk gebaat zijn bij een slechte doorbloeding. “Dat klinkt contradictorisch”, zegt Thienpont. “Maar toch is het zo: een slechte toevoer van zuurstof zorgt ervoor dat de kanker zich agressiever en sneller ontwikkelt.”

 

Hun werk is gepubliceerd in het gerenommeerde vaktijdschrift Nature.