De evolutie van EWOT ontstekingsremmende zuurstoftherapie
Betere zuurstoftoevoer naar tumoren kan groei van kanker tegengaan
Zuurstoftekort in tumorcellen draagt bij tot de groei van kanker. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoeksproject geleid door professor Diether Lambrechts en dr. Bernard Thienpont (VIB / KU Leuven), gepubliceerd in Nature. Een betere zuurstoftoevoer naar tumoren zou de woekerende cellen minder vatbaar kunnen maken voor groei: een interessante piste voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen.
Door de zuurstofstatus van een patiënt te verhogen, wordt de effectiviteit van andere kankerbehandelingen aanzienlijk hoger, of deze behandelingen
nu natuurlijk of chemisch zijn.
Als de diagnose kanker wordt gesteld
Integratieve oncologie
Als de diagnose kanker wordt gesteld, gaan de meeste mensen begrijpelijkerwijs rechtstreeks naar chirurgen die tumoren verwijderen en naar oncologen die krachtige chemotherapie en bestraling gebruiken om ziekten uit te roeien. Voor velen houdt de behandeling daar op.
Maar veel deskundigen zijn het er nu over eens dat het tijd is voor een meer holistische, lange termijn benadering van de ziekte met meer aandacht voor preventie en de algehele gezondheid van patiënten die aan kanker lijden.
​
De wereld van integratieve oncologie breidt zich uit met onderzoek naar veilige en effectieve combinaties van natuurlijke/complementaire therapieën met conventionele behandelingen, voor het verminderen van bijwerkingen, het herstellen van de gezondheid en vitaliteit na voltooiing van kankerbehandelingen en het helpen voorkomen van terugkeer van kanker.
Cellulaire ontsteking vormt de basis voor talrijke degeneratieve ontstekingsziekten die de bevolking nu teisteren. Er is een massa informatie beschikbaar over ontstekingsremmende supplementen en voedingsrichtlijnen, daarom is het niet meer dan logisch dat men een ontstekingsremmende manier van leven gaat volgen. Ontstekingsremmende zuurstoftherapie vormt daarbij een geweldige combinatie. Dit kan voor kankerpatiënten de weg naar herstel zijn, vooral als ze op zoek zijn naar blijvend herstel.
Slimme oncologen zetten zuurstof in
Elke factor die het zuurstoftransportvermogen van het menselijk lichaam bedreigt, bevordert kankergroei. Evenzo versterkt elke therapie die de zuurstofwerking verbetert de afweer van het lichaam tegen kanker.
Wil kanker vaste voet in het lichaam kunnen krijgen, dan moet het lichaam zuurstofarm en zuur zijn.
Slechte zuurstofvoorziening kan de ontwikkeling van tumoren en uitzaaiingen versnellen, wat een slechtere prognose tot gevolg heeft, ongeacht welke kankerbehandeling wordt toegepast.
Verbeteren we de zuurstofvoorziening dan kan de kanker niet alleen worden geremd, maar zelfs teniet gedaan worden. Hoewel zuurstof niet in staat is iedereen te redden, is het wel essentieel voor het leven, samen met zijn zusje kooldioxide. De enige veilige manier om zuurstof in een concentratie te gebruiken die hoog genoeg is om kankercellen het leven moeilijk te maken is door het samen met kooldioxide toe te passen.
​
EWOT (oefening met zuurstoftherapie), is een doorbraak omdat de patiënt beweegt tijdens de therapie zodat er veel kooldioxide vrijkomt. We hebben dat nodig om zuurstof los te maken van het hemoglobine. Zo kan men via een 900 liter zuurstofreservoir onbeperkt geconcentreerde zuurstof inademen. Uw cellen stromen vol met zuurstof! En dat willen we! Hoe hoger het zuurstof gehalte in de cel, hoe gezonder u bent!
Tijdens de activiteit wordt een zuurstofmasker gedragen dat helpt om snel zuurstof naar de haarvaten te sturen.
Het verhogen van het zuurstofniveau is bewezen effectief in de kankerzorg, simpelweg omdat kankercellen het moeilijk hebben om in een zuurstofrijke omgeving te leven.
​
Verrassend: kanker beter te bestrijden
met zuurstof
Niet alleen kanker, hart- en vaatziekte, Parkinson, Alzheimer en nog veel meer aandoeningen kunnen allemaal het gevolg zijn van- of in relatie staan met ontoereikende zuurstofvoorziening van de cellen.
Met EWOT is het lichaam in staat om een ​​zuurstofrijke omgeving te creëren. In feite is het beter in staat om ziekten te bestrijden. Voor patiënten die chemotherapie of bestraling ondergaan, kan de toevoer van zuurstof het herstel helpen versnellen en de toxische effecten van deze conventionele behandelingen minimaliseren.
EWOT helpt het lichaam letterlijk op zijn best te functioneren. Een ander EWOT-voordeel is een toename van het energieniveau, wat vaak een uitdaging wordt voor mensen die vechten tegen kanker. Regelmatige sessies kunnen patiënten helpen het uithoudings- vermogen te verbeteren en het immuunsysteem op gang te brengen.
Nog een belangrijk doel van EWOT is het voorkomen van spierverlies, ook wel sarcopenie genoemd.
​
Uit onderzoek blijkt dat zuurstof kankercellen zwak maakt en minder resistent tegen behandelingen.
Het feit dat tumoren allemaal een bepaalde mate van zuurstoftekort (hypoxie) vertonen bracht onderzoekers op het spoor van hun kwetsbaarste punt - zuurstof. Kanker heeft dit punt gemeen met virussen, bacteriën en schimmels, die allemaal een hoog zuurstofniveau verafschuwen.
​
​
Kankercellen met een laag zuurstofniveau zijn 3 x zo resistent tegen radiotherapie
Kanker kan met vele tumorremmende middelen bestreden worden, maar zonder een overvloed aan zuurstof is alle moeite vaak vergeefs.
Zuurstoftekort in tumorcellen draagt bij
tot de groei van kanker.
Kanker gedijt uitsluitend in een zuurstofarme omgeving. Door de zuurstofstatus van een patiënt te verhogen, wordt de effectiviteit van andere kankerbehandelingen aanmerkelijk hoger.
Zuurstof helpt kanker te verslaan!
Wetenschappers zijn hiervan op de hoogte, maar veel oncologen kennelijk nog niet.
Het is gewoon een kwestie van één en één is twee, en toch gebruiken nog weinig artsen zuurstof om kanker te behandelen. Hieruit blijkt eens te meer hoe belangrijk het is dat patiënten deze kennis delen als hun leven op het spel staat. (Bron: Dr.M.Sircus/ ontstekingsremmende zuurstoftherapie)
maandag 7 oktober 2019 | NTR | Redactie
​
"Zuurstof nekt kankercellen"
Daarnaast lonken toepassingen op het gebied van hartaandoeningen, beroerte en bloedarmoede.
De Nobelprijs voor Geneeskunde is zojuist toegekend aan William Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza voor hun ontdekking van hoe cellen waarnemen en zich aanpassen aan de beschikbaarheid van zuurstof.
Nobelprijs: zó past ons lichaam zich aan als we te weinig zuurstof krijgen
​
Dieren hebben zuurstof nodig om voedsel om te kunnen zetten in bruikbare energie, zo weten we al eeuwen.
Dat is het werk van de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cellen. Maar hoe passen cellen zich aan de hoeveelheid zuurstof aan?
​
Moleculaire machinerie
De drie Nobelprijswinnaars, twee Amerikanen en een Brit, ontdekten hoe de cellen het zuurstofniveau waarnemen, en zich daar vervolgens aan aanpassen. Ze brachten de moleculaire machinerie in kaart welke bepaalt hoe actief bepaalde genen zijn in reactie op verschillende zuurstofniveaus.
​
​
​
​
​
In 2016 kon je op Radio1 al horen hoe zuurstof kankercellen de das om kan doen:
Daarnaast lonken toepassingen op het gebied van hartaandoeningen, beroerte en bloedarmoede.
​
​
Twee Belgische wetenschappers van de KU Leuven onderzochten drieduizend patiënten met tumoren.
Zij ontdekten dat een betere zuurstoftoevoer naar tumoren de woekerende cellen minder vatbaar maakt voor groei.
Volgens de Belgen heeft die ontdekking "ingrijpende gevolgen". Het zou de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van kankermedicijnen gericht op de bloedvaten. Zuurstof wordt via bloedvaten vervoerd.
"Onze bevindingen kunnen het kankeronderzoek enorm vooruithelpen", zegt co-auteur Bernard Thienpont. "Door bijvoorbeeld de zuurstoftoevoer naar tumoren goed te monitoren, kunnen we voorspellingen maken over het verloop en de mogelijke behandelingen van kanker."
​
Hypermethylering
Het onderzoek was gericht op zogenoemde hypermethylering. Dit is een proces waarbij tumoren buitensporig snel groeien. "Onze studie toont aan dat zuurstoftekort een belangrijke omgevingsfactor is voor hypermethylering. Zuurstoftekort verklaart zelfs tot de helft van alle gevallen van hypermethylering in tumoren", aldus co-onderzoeker Diether Lambrechts.
​
De link tussen zuurstoftekort en celgroei is bewezen bij borstkanker, maar ook bij tumoren in de blaas, darmen, hoofd en nek, nieren, longen en baarmoeder. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
​
​
´Kankercellen kunnen worden bestreden met zuurstof'
Geef kankercellen voldoende zuurstof en ze gaan minder woekeren. Dat is de belangrijkste conclusie van een Belgisch onderzoek dat gepubliceerd is in Nature. “Een belangrijke stap in de strijd tegen kanker.”
De ontdekking is het werk van professor Diether Lambrechts en dokter Bernard Thienpont (VIB-KU Leuven). Zij zagen hoe tumoren eigenlijk gebaat zijn bij een slechte doorbloeding. “Dat klinkt contradictorisch”, zegt Thienpont. “Maar toch is het zo: een slechte toevoer van zuurstof zorgt ervoor dat de kanker zich agressiever en sneller ontwikkelt.”
Hun werk is gepubliceerd in het gerenommeerde vaktijdschrift Nature.
​