top of page

Zuurstof vermindert de frequentie en  ernst van migraine aanvallen 

hoofdpijn

Zuurstoftherapie wordt soms gebruikt als een aanvalstherapie waarmee men de klachten van een hoofdpijnaanval kan onderdrukken. Zodra een aanval opkomt inhaleert men zuivere zuurstof.

Zuurstoftherapie wordt ook gebruikt als preventieve behandeling (profylaxe): 
Patiënten die vaker last  hebben van aanvallen waarbij de effecten van een aanval langdurig aanhouden ervaren dat  met regelmatige zuurstoftherapie de frequentie van de migraine aanvallen afneemt en de  migraine-symptomen minder ernstig zijn.

Hoe het werkt?  Voor een groot deel is niet bekend hoe zuurstoftherapieën precies werken.

Een theorie is bijvoorbeeld dat clusterhoofdpijn gepaard zou gaan met een ontstekingsreactie rondom de bloedvaten, die door zuurstof verminderd kan worden. Onderzoek laat zien dat bij gebruik van zuurstof minder eiwitten uit de bloedvaten treden, als gevolg van de ontstekingsreactie. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is medicinale zuurstof een wetenschappelijk onderbouwde behandeling, maar niet voor iedere patiënt even effectief. 

Ongeveer 120.000 mensen per jaar krijgen de diagnose migraine via hun huisarts. Daarnaast hebben in Nederland ongeveer 17.000 patiënten clusterhoofdpijn (zo’n 0,1 procent van de bevolking) 

Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame aandoening, hierdoor kan het jaren duren voordat de ziekte wordt herkend.

 

Migraine en clusterhoofdpijn hebben een grote impact op het dagelijks functioneren.

Niet alleen werk of opleiding lijden vaak onder de hoofdpijnaanvallen, maar ook het sociale leven.

Clusterperiode aanval

Bij clusterhoofdpijn komen de aanvallen meestal in clusters (episoden) voor. Dit betekent dat patiënten afwisselende periodes van weken tot maanden met veel aanvallen hebben en periodes zonder aanvallen. Vaak vallen deze periodes in hetzelfde jaargetijde. Een klein deel van de patiënten heeft de chronische vorm van clusterhoofdpijn, waarbij men maandelijks meerdere aanvallen heeft (dit kan erg verschillend zijn van dagelijks meerdere aanvallen tot maandelijks enkele aanvallen). De chronische vorm van clusterhoofdpijn komt gelukkig slechts bij vijftien procent van de clusterhoofdpijnpatiënten voor, en is dus zeer zeldzaam (nog altijd een kleine tweeduizend patiënten in Nederland).

Migraine is niet een gewone hoofdpijn 

De gevoeligheid voor migraine komt vaak in families voor en is voor een gedeelte erfelijk. Sommige dingen lokken aanvallen uit op vaste momenten. Als vrouw kun je vaak een aanval krijgen in de periode waarin je ongesteld bent. Naast hoofdpijn kan migraine ook andere klachten geven. Je kunt bijvoorbeeld erg misselijk zijn en overgeven, of extra gevoelig zijn voor prikkels zoals geluid, licht en geur. Je kunt problemen hebben met zien. Migraine is vaak een aandoening die niet opvalt. Een migraine patiënt trekt zichzelf namelijk terug, omdat het normale leven even niet vol te houden is.

Behandeling van clusterhoofdpijn en migraine

Er zijn verschillende manieren om migraine en clusterhoofdpijn te behandelen. Met medicijnen kunnen de symptomen van migraine en clusterhoofdpijn redelijk goed onderdrukt worden, hoewel deze behandeling niet bij iedereen aanslaat. De medicatie is in twee groepen onder te verdelen:

  • Aanvalsbehandeling: Als men minder dan 2 keer per maand last heeft van aanvallen of als de effecten van een aanval relatief kort aanhouden, worden medicijnen voorgeschreven waarmee men de aanval direct kan bestrijden. Deze medicatie wordt ingenomen zodra de aanval begint. 

  • Preventieve behandeling (profylaxe):  Heeft men vaker last van aanvallen of zijn de effecten van een aanval langdurig of moeilijk te behandelen? Dan krijgt men veelal ook een preventieve behandeling. Dit houdt in dat men medicijnen voorgeschreven krijgt om aanvallen op voorhand te voorkomen, te beperken of deze minder heftig te maken zodat acute medicatie beter aanslaat. Deze behandeling kan bestaan uit al bekende medicatie of uit nieuw ontwikkelde medicatie zoals bijvoorbeeld anti-CGRP-middelen. Die middelen richten zich tegen CGRP, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij aanvallen. Deze laatste klasse van middelen is vaak alleen nog maar beschikbaar in compassioniate user-programma’s, waar bijvoorbeeld het LUMC ook aan meedoet. Dat betekent dat deze medicijnen nog niet vergoed worden en alleen in uitzonderingsgevallen voorgeschreven kunnen worden.

  • Wetenschappelijk onderzoek Momenteel loopt er in het LUMC bijvoorbeeld een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar achterhoofdzenuwstimulatie als behandeling voor clusterhoofdpijn. Onderzocht wordt of het elektrisch stimuleren van de achterhoofdzenuw helpt tegen de chronische vorm van clusterhoofdpijn die niet met medicijnen te behandelen is. (bron LUMC)

  • Medicinale zuurstoftherapie bij clusterhoofdpijn  is een aanvalstherapie waarmee men de klachten van een clusterhoofdpijnaanval kan onderdrukken. Zodra men een aanval voelt opkomen inhaleert men zuivere zuurstof. Hoe eerder de patiënt dit doet, hoe beter deze behandelmethode werkt. Patiënten hoeven hiervoor niet naar het ziekenhuis. Men krijgt thuis een zuurstoffles en een mondkapje om de zuurstof te inhaleren. 

  • High-flow zuurstofinhalatie via een non-rebreather-masker tijdens clusterhoofdpijnaanvallen wordt algemeen aanbevolen. Patiënten met frequente aanvallen en/of intolerantie voor medicijnen kunnen de voorkeur geven aan de zuurstofbehandeling. Concluderend wordt high-flow zuurstof aanbevolen als een effectievere behandeling voor clusterhoofdpijn die weinig complicaties heeft, maar de keuze van geschikte gevallen en zuurstofstroomsnelheid of hulpmiddelen, evenals de juiste tijd voor zuurstofinhalatie, vereisen meer onderzoek in de toekomst .

Is de EWOT high-flow zuurstoftherapie ook een officiële behandeling voor migraine en clusterhoofdpijn? En is dat onderzocht? 

De natuurlijke ontstekingsremmende zuurstoftherapie is al 20 jaar een waardevolle ondersteunende behandeling.

Het effect van zuurstof is niet specifiek/dubbelblind onderzocht op hoofdpijn en migraine. Doordat deze methode gratis zuurstof gebruikt en er geen recept voor nodig is, bestaat er weinig commerciële belangstelling voor en wordt er door de farmacie niet geïnvesteerd in grootschalige klinische onderzoeken.

 

Als iemand wil uitvinden of een stortvloed van zuurstof positieve invloed heeft op de preventie, de ernst en de frequentie van bijvoorbeeld migraine aanvallen, moet hij dat zelf uitproberen en ervaren. Maar de logica, de medische wetenschap, de ervaringen van individuele- en professionele gebruikers duiden al veel langer op de geldigheid van zo'n benadering. 

Weer Migraine ? 

Weer migraine? Probeer zuurstoftherapie EWOT, zuurstof verlicht pijn en doet de frequentie van aanvallen afnemen
Zuurstoftraining E.W.O.T Exercise With Oxygen Therapy

15 minuten EWOT zuurstof training 

Tevreden EWOT gebruikers

Professor Maarten Fornerod

Maja Lievaart

Sportpraktijk Keep Fit

IMG_1120.JPEG

 Onbeperkt 95 % zuivere   zuurstof inademen doet mijn     gezondheid al jaren goed

2021-11-22_edited.png

Als je sportprestaties verbeteren als je 70 jaar bent, dat  is  toch prachtig!

IMG_0009_edited_edited.png

 Met EWOT sta ik zelf weleens versteld hoe mensen kunnen opknappen van vervelende (chronische) klachten

bottom of page