top of page
zuurstof en waterstoftherapie bij ME /CVS chronische vermoeidheid

Myalgische encefalomyelitis betekent letterlijk met spierpijn (myalgie) gepaard gaande ontsteking van het ruggenmerg en/of de hersenen (encefalitis).

Zuurstoftherapie en waterstofgastherapie

remmen ontstekingen

Hoe natuurlijke zuurstoftherapie kan helpen bij een
vermoeidheidssyndroom 

Wanneer vermoeidheid niet overgaat

Moe zijn we allemaal wel eens. Na een dag hard werken of een periode van spanning op werk of thuis. Meestal gaat deze vermoeidheid over als de oorzaak ervan weg is en men wat rust heeft kunnen nemen. Door te rusten en wat te sporten, krijgt men vaak energie wel weer terug.

 

Maar wat te doen als de vermoeidheid aanhoudt? Als die niet verdwijnt en zelfs niet minder wordt? Zelfs na maanden niet. Wanneer men niet uitgerust wakker wordt en sporten alleen maar verder uitput? 

Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) is een diagnose die wordt gebruikt voor myalgische encefalomyelitis (ME). Myalgische encefalomyelitis betekent letterlijk met spierpijn (myalgie) gepaard gaande ontsteking van het ruggenmerg en/of de hersenen (encefalitis). Veel mensen vinden de naam ME/CVS verwarrend.

 

De medische wereld gebruikt liever de naam Chronisch Vermoeidheidsyndroom (CVS), omdat ontstekingen in de hersenen en ruggenmerg nooit aangetoond zijn.

 

Soms wordt het burn-out syndroom gebruikt als synoniem van ME/CVS. Een belangrijk verschil is echter dat de aanwezige klachten bij ME/CVS eerder zijn toe te schrijven aan lichamelijke oorzaken, zoals chronische infecties. Bij het burn-out syndroom zijn de belangrijkste oorzaken vooral psychisch van aard, zoals overbelasting op het werk en een negatief zelfbeeld.

Het hoofdkenmerk van ME/CVS is de inspanningsintolerantie: een relatief geringe inspanning leidt al tot uitputting, waarbij bovendien het herstel langer dan 24 uur duurt.

 

Veel voorkomende symptomen van ME/CVS zijn:

 • Vermoeidheid en uitputting (al bij enige inspanning)

 • Malaise, pijn, krachtverlies en duizeligheid

 • Neurologische klachten zoals concentratie- en geheugenproblemen

 • Gevoelige cervicale of axillaire lymfeklieren;

 • Spierpijn

 • Hoofdpijn die qua vorm, patroon en ernst nieuw is

 • Slaap waar de patiënt niet van uitrust

 • Pijn in verschillende gewrichten zonder zwelling of roodheid.

Wat te doen bij een vermoeidheidssyndroom of het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS)?

Helaas is er geen „pil” om het vermoeidheidssyndroom en het chronische vermoeidheidssyndroom te bestrijden. Omdat het bij een vermoeidheidssyndroom waarschijnlijk gaat om een uitvloeisel van een andere ziekte of een bijverschijnsel van een chronische ziekte, zal het vermoeidheidssyndroom uitsluitend verdwijnen wanneer de oorzaak genezen wordt.

Het is daarom van belang dat mensen die te maken hebben met een vermoeidheidssyndroom of een CVS, lichaamseigen maatregelen tegen uitputting, vermoeidheid en slaapstoornissen treffen. Juist hier kan de ontstekingsremmende zuurstoftherapie EWOT een belangrijke bijdrage leveren.

Wat doet EWOT zuurstoftherapie?

Als het zuurstofniveau wordt verhoogd, nemen de cellen extra zuurstof op  en leveren die af aan onze weefsels. Afvalgassen en gifstoffen worden efficiënter verwijderd, ontstekingen nemen af en cellen beginnen beter te functioneren.

De effecten en voordelen van een hoger zuurstofniveau:

 • Een beter welbevinden en meer levensvreugde

 • Minder vermoeid

 • Sneller herstellen na inspanning

 • Reductie van pijnklachten

 • Een betere slaap en minder slaapstoornissen

 • Een beter prestatievermogen

 • Een terugkerende motivatie en een betere vitaliteit

 

EWOT ZUURSTOFTHERAPIE

EENVOUDIG EN SNEL

15 MINUTEN VOOR UW GEZONDHEID

 

Ontstekingsremmende zuurstoftherapie is bijzonder eenvoudig en kan door iedereen worden toegepast. Ze wordt in vele sport- en geneeskundige praktijken ingezet. Het grootste voordeel biedt de therapie op de lange termijn bij thuisgebruik. Het is een van de meest effectieve behandelmogelijkheden ter verhoging van het zuurstofniveau.

 

Slechts 15 minuten per sessie, een paar keer per week.

ZO EENVOUDIG KAN HET ZIJN ZOVEEL

VOOR UW GEZONDHEID TE DOEN.

 

Vermoeidheidssyndroom
Word sterker met elke ademhaling. 
Bestel nu uw EWOT zuurstofset voor uzelf- voor het hele gezin -  voor in uw praktijk of sportschool. 
Bestellen kan online - bij Corpusair - de zuurstofshop van ons allemaal, of bel 06 53 67 71 76
EWOT eerst een keer proberen en vrijblijvend advies krijgen? Maak een afspraak en kom langs
DEMO&ADVIES CENTER EWOT NEDERLAND

Al eens gedacht aan zuurstof-waterstofinhalatie?

Veel onderzoek laat zien dat ME/CVS patiënten een
mitochondrium disfunctie  en oxidatieve stress hebben.
Oxidatieve stress is aangewezen als factor bij veel chronische ziekten en iets meer specifiek bij ME/CVS

De meest waarschijnlijk oorzaak van die disfunctie is of een tekort aan essentiële voedingstoffen voor een goede synthese van ATP, of er is een blokkade van essentiële eiwitten om ATP vanuit de mitochondria naar de cel zelf te brengen.


Waarom doen de mitochondriën het niet of minder goed bij ME/CVS ?

 • Er is een gebrek aan bestanddelen om de aerobe energiecyclus uit te voeren. Bij ME/CVS is de aanvoer van zuurstof door de chronische stress toestand van het lichaam en de overprikkeling van het orthosympatische systeem ontoereikend.

 • Er is een slechte opname van voedingstoffen in de dunne darm door een chronische ontsteking van het slijmvlies van de binnenbekleding van de darm. Er is daar een toestand van laaggradige ontsteking, voor een deel veroorzaakt door voeding met te veel suikers, maar ook door een slechte lymfe-afvoer van schadelijke stoffen

 • Er is een tekort aan mineralen of voedingsstoffen belangrijk voor de mitochondriale functie, zoals magnesium, selenium, zink, B-vitamines en CoQ10.

 • Een blokkade in de mitochondriën bij onder andere een trage omzetting van ATP naar ADP of een slecht transporteiwit functie in de elektronentransportketen. Die blokkades ontstaan door de opstapeling van interne toxines. Die toxines in het lichaam zijn er omdat er te veel suiker verwerkt moet worden, of omdat de darm en het immuunsysteem schadelijke stoffen doorlaten. Deze inwendige toxines kunnen door een trage afvoer via de lymfebanen niet worden verwerkt.

 • Blokkades kunnen ook ontstaan door een stapeling van uitwendige toxines (medicijnen, schadelijke stoffen). Alle toxines geven bovendien door hun actie als ‘vrije radicalen’ schade aan DNA moleculen, eiwitten en vetzuren.

Zuurstof en waterstoftherapie bestrijdt Oxidatieve stress bij ME/CVS

Dit is zeker: Oxidatieve stress bij ME/CVS

Oxidatieve stress kan ontstaan door o.a. overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress (zeker bij ME/CVS !), te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten, overgewicht, te weinig bewegen, ongezonde leefstijl en voeding.
De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om hun celmembraan in goede staat te houden. Ook de proteïnen (eiwitten) van de celkern worden beschadigd. Vaak wordt het DNA van de mitochondriën aangetast. Schade aan membraan en cel inhoud kan leiden tot celdood  (apoptose) en cel necrose.

Waterstoftherapie is net als zuurstoftherapie een gezondheidsrevolutie 

(niet invasief, niet giftig, geen bijwerkingen, een natuurlijke trigger voor zelfherstel)

 

Waterstofgas houdt op verschillende manieren vrije radicalen in toom

Zo ongeveer negentig procent van alle vrije radicalen die onze gezondheid bedreigen, is afkomstig van mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Omdat waterstofgas zo klein is, kan het in tegenstelling tot de gebruikelijke antioxidanten gemakkelijk de mitochondriën binnendringen. Daar kan het een paar van de heftigste en meest voorkomende vrije radicalen (het hydroxy-radicaal en peroxynitriet) eigenhandig onschadelijk maken.

In onze cellen wordt ook nog een andere beruchte vrije radicaal geproduceerd: stikstofmonoxide (NO), typisch een molecuul met een Jekyll en Hyde profiel. In kleine hoeveelheden is NO van levensbelang als signaalmolecuul dat onder meer de bloeddruk, vaatverwijding en het immuunssysteem reguleert, maar in grotere hoeveelheden kan het ontstekingsprocessen stimuleren die samengaan met diabetes type 2, alzheimer en veroudering [bron]. Waterstofgas laat NO zelf met rust, maar remt wel het enzym dat een ontstekingsbevorderende  vorm van NO produceert [bron].

Onze cellen verweren zich tegen vrije radicalen met het krachtig antioxidant glutathion en de oxidante enzymen catalase en superoxide dismutase. Waterstofgas activeert een soort alarmknop (Nrf2) in cellen, die zorgt dat de productie van deze afweermiddelen omhoog gaat als daar behoefte aan is [bron].

Mede dankzij deze veelzijdige antioxidante werking heeft waterstofgas een gunstige impact op een reeks fundamentele verouderingsprocessen. In een recent overzichtsartikel wordt een aantal opgesomd:

 • Waterstofgas beschermt het DNA. Naarmate we ouder worden sluipen er meer foutjes in ons erfelijke materiaal, onder meer door de invloed van schadelijke stoffen (sigarettenrook, uitlaatgassen), UV-straling en de vrije radicalen uit de mitochondriën. H2 gaat de toename van deze DNA-schade tegen.

 • Waterstofgas remt de vermeerdering van verouderde (senescente) cellen. Als we ouder worden, verschijnen er steeds meer cellen die niet meer kunnen delen en in plaats van opgeruimd te worden, blijven zitten en schadelijke stofjes uitscheiden. H2 remt de toename van deze ‘zombiecellen’.

 • Waterstofgas gaat ongunstige epigenetische veranderingen tegen. Als we ouder worden verandert het gedrag van onze genen, waarbij sommige genen onbedoeld actief worden terwijl andere onbedoeld worden uitgeschakeld. H2 gaat dit epigentische verval tegen.

 • Waterstofgas remt het verkorten van telomeren. Telomeren zijn een soort slijtzones aan het uiteinde van de chromosomen, die bij elke celdeling een stukje korter worden. Korte telomeren zijn een teken van celveroudering. H2 gaat dit proces tegen; er zijn aanwijzingen dat het drinken van water met waterstofgas de gemiddelde telomeerlengte kan laten toenemen.

 • Waterstofgas gaat het chronische ontstekingproces tegen dat wordt beschouwd als een drijvende kracht achter veroudering.

 • Waterstofgas bevordert autofagie, een proces waarbij afval in de cellen wordt opgeruimd. De achteruitgang van autofagie wordt gezien als een belangrijke oorzaak van veroudering.

 • Waterstofgas verbetert de werking van mitochondriën. Naarmate we ouder worden functioneren de energiecentrales van de cellen slechter, waarbij ze steeds meer vrije radicalen en steeds minder energie produceren. H2 laat ze weer beter functioneren.

Profiteer vandaag nog van de voordelen van moleculaire waterstof. Klaar om je lichaam te helen en de leiding te nemen over je gezondheid? Boost uw energie met waterstoftherapie.

U kunt waterstoftherapie toepassen in het comfort van uw eigen huis en op uw eigen tijd, drink waterstofwater of inhaleer waterstofgas. Door waterstoftherapie in uw leven op te nemen, kunt u uzelf op een veilige, gemakkelijke, wetenschappelijk onderbouwde manier beschermen tegen vrije radicalen, ontstekingen en meer. 


MEER INFORMATIE
 

Waterstofgastherapie verbetert de werking van de mitochondrien en wordt steeds vaker ingezet bij het chronische vermoeidheidssyndroom

Waterstof en zuurstof zijn voedende en levengevende gassen in ons lichaam
Geen magie, maar eenvoudigweg fysica
Eenvoudig te gebruiken
Gewoonweg goed

Vermoeidheidssyndroom? ILOVE OXYGEN, EWOT ZUURSTOFTHERAPIE

Vergroot uw kennis en ontdek welke therapie bij u past.
EWOT zuurstoftherapie- of waterstoftherapie- of beide.
Gewoon omdat het kan, alle cellen profiteren er immers van!
Scroll de website aandachtig door om alle tips te vinden.

Persoonlijk advies ? Neem contact op met Corpusair.

06- 53677176

bottom of page