top of page

Verhogen van zuurstofconcentratie is goud waard! Dataonderzoeker Maarten Fornerod enthousiast


Over de auteur:


Maarten Fornerod is eigenaar van Dataconsultancy Data42. Hij is ook werkzaam als onderzoeker (associate professor) en docent aan de Erasmus MC/TU Delft, Rotterdam/Delft.

Fornerod analyseert niet alleen. Hij doet soms ook een marathon. Zijn beste tot nu toe liep hij in 3u27 Hij schrijft de volgende – interessante – blogs op Sportrusten.nl - vanuit een heel nieuw oogpunt.Het is moeilijk tussen al het nepnieuws en de nepwetenschap een echte revolutie te ontwaren, maar dit is er denk ik één: ZUURSTOF


Zuurstof?

Jawel, dat gas dat voor 20,9% opgelost zit in de lucht om ons heen en dat we continu nodig hebben om te overleven.


De revolutie is het tijdelijk verhogen van de zuurstofconcentratie in ons lichaam

In de geneeskunde wordt dit al tientallen jaren gedaan voor verschillende aandoeningen, zoals moeilijk geneesbare wonden. Maar nu blijkt dat het tijdelijk verhogen van de zuurstofconcentratie in ons lichaam een positieve uitwerking heeft op veel meer aandoeningen; met name van de hersenen.


Goed nieuws: we kunnen afstervende weefsels soms reactiveren. Hoe zit dat?

Ons lichaam veroudert en takelt af.Dat is een waarheid waar iedereen die de 40 gepasseerd is mee te maken krijgt. Soms is die aftakeling alleen maar lichamelijk, we herstellen minder goed, we krijgen blessures, en onze PR’s zijn jaren oud. Maar vaak takelt ook de geest af. We vergeten dingen. Zijn minder flexibel. Worden somber. Sinds mensenheugenis hebben mensen geprobeerd om iets tegen dit noodlot te ondernemen. Antioxidanten, Gezond eten, Sporten, Yoga.

Zelfs baden in ezelinnenmelk of baden in het bloed van jonge maagden.


Gravin Elisabeth Báthory (1560 – 1614) probeerde volgens de legende haar jeugd te behouden door te baden in het bloed van jonge maagden


Sommige dingen helpen, anderen dingen werken tegenovergesteld. Je kan het ouderdomsproces versnellen: roken, drinken, overgewicht, stress. Maar je kan het ook vertragen: gezond eten, gezond leven, geestelijk actief blijven… hardlopen!

Ten opzichte van de generaties vóór ons hebben wij een groot voordeel want we beginnen te begrijpen hoe veroudering werkt. Door onderzoek naar het menselijk lichaam en de weefsels waaruit het is opgebouwd.


Door die kennis komen nu de eerste medicijnen te voorschijn die het verouderingsproces werkelijk kunnen vertragen of zelfs omkeren. Maar hun bijwerkingen zijn nog zo goed als onbekend, zeker op langere termijn.


Een andere, meer natuurlijke therapie die de laatste jaren opkomt is zuurstoftherapie

Het idee is dat naarmate we ouder worden, sommige delen van onze weefsels te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor gaat het weefsel in een slaapstand en sterft vervolgens af. Die slaapstand en dat afsterven stimuleren vervolgens een ontstekingsreactie, die zorgt dat er nog minder toegang is voor zuurstof. Een vicieuze cirkel van verval. Dit proces kan zich voordoen in onze inwendige organen maar ook in onze hersenen.

Of dit gebeurt en hoe snel dit gebeurt ligt aan onze leefstijl en aan onze genen. Dat is dus voor iedereen verschillend, en – deels – beïnvloedbaar. Ook door een ongeluk kan zo’n inwendige ontsteking ontstaan bijvoorbeeld door een trauma van de hersenen. Brommerongeluk. Kopstoot. Bermbom.


Zuurstoftherapie verhoogt tijdelijk de zuurstofconcentratie in ons lichaam, incl. de hersenen

Hierdoor krijgen de cellen in de afstervende en slapende weefsels weer zuurstof en kunnen reactiveren en soms regenereren.

Er zijn twee methoden om die extra zuurstof in de weefsels te krijgen:

  1. Hyperbare zuurstoftherapie

  2. Trainen met extra zuurstof

Hyperbare zuurstoftherapie gebeurt meestal in gespecialiseerde centra. Topsporters hebben er soms een in hun huis. Bij hyperbare zuurstoftherapie verblijf je 2 uur in een drukcabine van 1.5 tot 2 atmosfeer, terwijl je 95-100% zuurstof inademt. De hoge zuurstof zorgt ervoor dat de zuurstofconcentratie in het bloed wordt verhoogd en de verhoogde druk dat het zuurstof in de weefsels doordringt. Naast het “recreatieve” gebruik van hyperbare zuurstof door atleten wordt deze therapie vooral in de kliniek ingezet bij bepaalde aandoeningen zoals moeilijk genezende wonden.

Nadeel van hyperbare zuurstoftherapie: het is duur.


Trainen met extra zuurstof is relatief goedkoop


Bij trainen met extra zuurstof wordt in plaats van verhoogde omringende luchtdruk, lichamelijke inspanning gebruikt om extra zuurstof in alle uithoeken van het lichaam te krijgen, geholpen door de verhoogde bloeddruk tijdens het sporten.

In de praktijk doe je 15 minuten intensieve oefeningen op een hometrainer of spinner terwijl je hoog zuurstof inademt via een masker. Het is de "armeluismethode", want je kan een zuurstofopstelling eenvoudig zelf in elkaar knutselen.


Jonger en gezonder door extra zuurstof

Soms zeggen mensen: extra zuurstof innemen als je al een zuurstofsaturatie hebt van bijvoorbeeld 98-100% is toch niet nodig? Al die moeite voor misschien 2 % meer verzadiging ? Ik begrijp het niet !


Dit klopt niet, de extra zuurstof gaat ook niet in de rode bloedcellen zitten maar lost op in het plasma. Dit is de reden dat de extra zuurstof plaatsen kan bereiken die niet (meer) toegankelijk zijn voor rode bloedlichaampjes.


En ik baseer me puur op de medische literatuur. Die medische literatuur wordt bijvoorbeeld goed samengevat in Medscape, een website en online hulpmiddel voor dokters en medisch personeel.

De relevante link is https://emedicine.medscape.com/article/1464149-overview (gratis registratie). “Most oxygen carried in the blood is bound to hemoglobin, which is 97% saturated at standard pressure. Some oxygen, however, is carried in solution, and this portion is increased under hyperbaric conditions due to Henry’s law. Tissues at rest extract 5-6 mL of oxygen per deciliter of blood, assuming normal perfusion. Administering 100% oxygen at normobaric pressure increases the amount of oxygen dissolved in the blood to 1.5 mL/dL; at 3 atmospheres, the dissolved-oxygen content is approximately 6 mL/dL, which is more than enough to meet resting cellular requirements without any contribution from hemoglobin. Because the oxygen is in solution, it can reach areas where red blood cells may not be able to pass and can also provide tissue oxygenation in the setting of impaired hemoglobin concentration or function.” Zie in dit Medscape artikel ook discussies over veiligheid en contraindicaties.


Extra zuurstof is ook niet toxisch, decennialange ervaring met hyperbare zuurstoftherapie heeft geen nadelige bijwerkingen laten zien, behalve soms oorpijn en duizeligheid. Het menselijk lichaam is kennelijk in staat de vrije radicalen efficiënt onschadelijk te maken. Bedenk dat we continu in 21% zuurstof gas leven. Bedenk ook dat duikers blootgesteld worden aan veel hogere partiële zuurstofspanningen.

Hyperbare zuurstoftherapie geeft bijvoorbeeld geen verhoogd risico op kanker. Een overzichtsartikel over de bijwerkingen van hyperbare zuurstoftherapie concludeert: “HBOT remains among the safest therapies used today.” (https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/wound.2016.0718)

312 weergaven

תגובות


bottom of page