top of page

Kan zuurstoftherapie de ziekte van Lyme behandelen?

Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar.

De aard en de ernst van de klachten bij patiënten met de ziekte van Lyme zijn verschillend. Verreweg de meeste mensen die deze ziekte oplopen, krijgen een kenmerkende ring of vlek bij de plek van de tekenbeet.


Jaarlijks krijgen daarnaast 1200 tot 1500 mensen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten door de ziekte van Lyme. Van de 27.000 patiënten houden naar schatting 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurig klachten.

Onbehandelde lyme kan veel klachten veroorzaken

Hyperbare zuurstoftherapie als effectieve aanvullende behandeling voor chronische ziekte van Lyme


De ziekte van Lyme is de meest voorkomende door teken overgedragen ziekte in veel delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten, Europa en Azië.Het is ook een van de moeilijkst te behandelen, waarbij veel patiënten weinig verlichting krijgen van veel voorkomende behandelingen waarbij antibiotica betrokken zijn.


Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention kunnen elk jaar in de VS maar liefst 300.000 mensen de ziekte van Lyme krijgen. Onbehandelde ziekte van Lyme kan veel symptomen veroorzaken, waaronder koorts, huiduitslag, aangezichtsverlamming en artritis. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat hyperbare zuurstofbehandeling (HBOT) de ziekte van Lyme kan behandelen en vooral effectief kan zijn voor mensen die resistent zijn tegen andere behandelingen.


De bekende Aviv Clinics bieden gepersonaliseerde HBOT-protocollen aan in de kliniek in Jumeirah Lakes Towers (JLT), Dubai. Momenteel zien Aviv-artsen succes bij de behandeling van Lyme-patiënten die al minstens 10 jaar antibiotica hebben gekregen zonder significante verbetering. De patiënten melden dat ze zich beter voelen dan ze zich in jaren hebben gevoeld en in sommige gevallen zijn gestopt met het nemen van antibiotica.

De impact van de ziekte van Lyme is groot

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de spirocheet B. burgdorferi, een micro-aërofiel organisme dat wordt gedragen door de hertenteek en via de tekenbeet op mensen wordt overgedragen. Typische symptomen zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en een karakteristieke huiduitslag die erythema migrans wordt genoemd.

Als de ziekte niet binnen de eerste twee maanden wordt gediagnosticeerd, kan de ziekte een chronische infectie worden. Onderzoek toont aan dat het wordt afgezonderd in cellen die het beschermen tegen een effectieve behandeling.

  • Autopsierapporten hebben aangetoond hoe ineffectief antibiotica in sommige gevallen kunnen blijken. Zo werd ontdekt dat de spirocheet in meerdere gebieden in het menselijk lichaam blijft leven, waaronder de onderste wand van het hart, pezen, spierweefsel en in de hersenen.


De impact van hyperbare zuurstoftherapie op de ziekte van Lyme?

Hyperbare zuurstofbehandeling (HBOT) omvat het inademen van 100% zuivere zuurstof terwijl u in een hyperbare kamer zit die met lucht onder druk staat tot boven atmosferische niveaus. Tijdens deze sessies stijgen de zuurstofniveaus in de lichaamsweefsels tot 10 tot 15 keer hoger dan in normale omstandigheden.


In de jaren negentig al ontdekten onderzoekers van de Texas A&M University dat HBOT-behandelingen effectief waren bij de behandeling van de ziekte van Lyme, omdat de atmosfeer onder hogere druk zuurstofniveaus produceerde die de bacterie doodden die de ziekte veroorzaakt. Chinese onderzoekers meldden ook dat ze de symptomen van de ziekte van Lyme bij een patiënt uit Taiwan met HBOT-behandelingen hebben geëlimineerd nadat behandelingen met antibiotica hadden gefaald.

PubMed: Abstract: Trefwoorden: chronische ziekte van Lyme; hyperbare zuurstoftherapie.

Zuurstoftherapie verhoogt de intervasculaire zuurstofconcentratie tot 1500 keer meer dan normale diffusie in de reguliere weefsels, inclusief de beschermende bio film, waardoor de spirocheten worden uitgeroeid. (bron. Dr.Alvarez, arts Aviv Klinieken Amerika /Israël - 18 mei 2021

De resultaten bij huidige patiënten wijzen erop dat de spirocheet die de ziekte van Lyme veroorzaakt niet in een zuurstofrijke omgeving kan leven

Hyperbare zuurstof behandelt veel van de neurologische aandoeningen die verband houden met de ziekte van Lyme, wat leidt tot minder vermoeidheid, betere energie, meer slaap en minder gewrichtspijn.


Naast het potentieel voor de behandeling van de ziekte van Lyme, heeft recent onderzoek aangetoond dat zuurstoftherapie veroudering in de hersenen omkeert en een succesvolle behandeling is voor patiënten met anoxisch hersenletsel ( treedt op wanneer de zuurstoftoevoer van de hersenen gedurende een bepaalde periode wordt onderbroken).


Informatie over verzekerde indicaties HBOT in Nederland https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2019/06/11/standpunt-hyperbare-zuurstoftherapie-hbot Lyme behoort niet tot de verzekerde indicaties.


Met de ontstekingsremmende zuurstoftherapie kan hetzelfde worden bereikt als met de hyperbare zuurstoftherapie en meer. Voorheen werd de therapie de stapsgewijze zuurstoftherapie of E.W.O.T (Exercise with Oxygen Therapy - lichaamsoefening met zuurstoftherapie) genoemd, en duurde het wel 32 uur om wat nu in 15 minuten kan worden gedaan te bereiken.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page