top of page

Biologische klok terugdraaien? Zuurstoftherapie verlengt telomeren!

Uit onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv blijkt dat hyperbare zuurstofbehandelingen het verouderingsproces omkeren


Wie wil er die biologische klok nu niet terugdraaien?


Een studie van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) en het Shamir Medisch Centrum in Israël geeft aan dat hyperbare zuurstofbehandelingen (HBOT) bij gezond ouder wordende volwassenen de veroudering van bloedcellen kunnen stoppen en het verouderingsproces kunnen omkeren. In biologische zin worden de bloedcellen van de volwassenen juist jonger naarmate de behandelingen vorderen.
De onderzoekers ontdekten dat een uniek protocol van behandelingen met zuurstof onder hoge druk in een drukkamer twee belangrijke processen die verband houden met veroudering en de bijbehorende ziekten kan omkeren: de verkorting van telomeren (beschermende gebieden aan beide uiteinden van elk chromosoom) en de accumulatie van oude en slecht functionerende cellen in het lichaam.´Dit betekent dat we veroudering kunnen gaan zien als een omkeerbare ziekte´, zegt Prof.Shai Efrati

De studie werd geleid door professor Shai Efrati van de Sackler School of Medicine en de Sagol School of Neuroscience aan de TAU en oprichter en directeur van het Sagol Center of Hyperbaric Medicine in het Shamir Medical Center; en Dr. Amir Hadanny, Chief Medical Research Officer van het Sagol Center for Hyperbare Medicine and Research in het Shamir Medical Center. De klinische proef werd uitgevoerd als onderdeel van een uitgebreid Israëlisch onderzoeksprogramma dat zich richt op veroudering als een omkeerbare aandoening.De studie richtte zich op immuun cellen met DNA verkregen uit het bloed van de deelnemers en ontdekte een verlenging tot 38% van de telomeren, evenals een afname tot 37% in de aanwezigheid van verouderde cellen.


Het artikel is op 18 november 2020 gepubliceerd in Aging


Dr.Hadanny "Tot nu toe bleken interventies zoals levensstijlaanpassingen en intensieve lichaamsbeweging enig remmend effect te hebben op de telomeerverkorting. Maar in onze studie waren slechts drie maanden HBOT in staat om telomeren te verlengen met snelheden die veel verder gaan dan alle momenteel beschikbare interventies of levensstijlaanpassingen.

"Telomeerverkorting wordt tegenwoordig beschouwd als de 'heilige graal' van de biologie van veroudering", zegt professor Efrati. "Onderzoekers over de hele wereld proberen farmacologische en omgevingsinterventies te ontwikkelen die telomeerverlenging mogelijk maken. Ons HBOT-protocol was in staat om dit te bereiken, wat aantoont dat het verouderingsproces in feite kan worden omgekeerd op het basale cellulaire-moleculaire niveau."


De onderzoekers stelden 35 gezonde personen van 64 jaar of ouder bloot aan een reeks van 60 hyperbare sessies gedurende een periode van 90 dagen. Elke deelnemer heeft voor, tijdens en aan het einde van de behandelingen en enige tijd na afloop van de reeks behandelingen bloed afgenomen.


De onderzoekers analyseerden vervolgens verschillende immuuncellen in het bloed en vergeleken de resultaten. De bevindingen gaven aan dat de behandelingen het verouderingsproces in twee van de belangrijkste aspecten omkeerden: de telomeren aan de uiteinden van de chromosomen werden langer in plaats van korter, met een snelheid van 20%-38% voor de verschillende celtypes; en het percentage verouderde cellen in de totale cel populatie was significant verminderd - met 11%-37%, afhankelijk van het celtype.


Met deze baanbrekende studie is er een deur geopend voor verder onderzoek naar de cellulaire impact van HBOT en zijn potentieel voor het omkeren van het verouderingsproces."

Veroudering vertragen met zuurstof is binnen handbereik met de natuurlijke zuurstoftherapie EWOT - Exercise With Oxygen Therapy -

lichaamsbeweging met zuurstof therapie.
Comentários


bottom of page