top of page

Nieuw onderzoek - zuurstoftherapie helpt bij Long Covid revalidatie

Hoe ‘Long Covid’ van een hardloper een kasplantje maakt

Wat lang niet tot iedereen doordringt, is dat klachten zich niet beperken tot de longen. Ook na milde Covid houden mensen lang klachten: Van de hond uitlaten moeten ze een dag bijkomen. Dat Covid-19 toch anders is dan een griep, merken uitgeziekte patiënten als zij hun leven weer willen oppakken en soms nog maandenlang zijn aangedaan. Onder meer door psychische problemen.


Het is een feit dat een groot percentage van degenen met Long Covid te maken hebben (gehad) met een lager zuurstofniveau. Dat heeft nogal veel invloed op vermoeidheid en het functioneren van je hele lichaam en hoofd. Zuurstof is nu eenmaal basisbehoefte nummer één voor een ieders functioneren en energieproductie.

Bewegen met zuurstoftherapie EWOT ondersteunt herstel long covid patiënten
Bewegen met zuurstoftherapie EWOT verhoogt zuurstofniveau in bloed en bloedplasma

Het is daarom fijn om te zien dat er meerdere studies worden vrijgegeven waarbij het toepassen van zuurstoftherapie tijdens het herstel van de COVID infectie als een veelbelovende therapie voor meer herstel naar voren wordt geschoven


Dat komt de bekendheid ten goede van de ontstekingsremmende zuurstoftherapie EWOT - ook in Nederland en België.

Door het coronavirus kreeg het Longfonds er afgelopen jaar een compleet nieuwe patiëntengroep bij. Maar Covid-19 is niet enkel een longziekte, weet directeur Michael Rutgers inmiddels. “Het wordt steeds duidelijker dat het een systeemziekte is. De maatschappij beseft dat nog niet.”

Interview met Michael Rutgers, directeur van het Longfonds “Het virus pakt ook andere delen van het lichaam aan, het lijkt meer op een systeemziekte. In mei introduceerden wij op internet het Coronalongplein, een platform voor mensen met Long Covid.

Bij patiënten die daar hun verhalen delen, constateren we een half jaar na de infectie

29 verschillende symptomen. Benauwdheid en kortademigheid, maar ook vermoeidheid, cognitieproblemen, hoofdpijn, diarree. Na de longen heeft het virus ook gevolgen voor andere delen van het lichaam.” Bron: Trouw Orkun Akinci 2021,


Een half jaar na infectie nog 29 verschillende symptomen
De meest voorkomende symptomen bij Covid-19.Beeld Brechtje Rood

Veel voorkomende 
Long Covid problemen:

De symptomen van het Long COVID syndroom kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar de meeste mensen beschrijven dat ze zich moe en over het algemeen niet lekker voelen. Dit gevoel houdt aan, ongeacht het aantal uren slaap dat men krijgt of hoe goed men voor zichzelf zorgt. Het post-viraal syndroom kan bijkomende symptomen veroorzaken, zoals:

● Benauwdheid en/of kortademigheid

● Pijnklachten in spieren van benen, rug en heupen

● Druk op de borst

● Pijn tussen de schouderbladen

● Spijsverteringsproblemen

● Hoofdpijnklachten

● Cognitieve klachten als geheugenverlies, concentratie en aandachtsproblemen

● Overprikkeling door prikkels van buitenaf (bijvoorbeeld door licht, geluid, beeldschermen of sociale gebeurtenissen)

● Mentale klachten als stressgevoeligheid, depressieve neiging, slaapproblemen

● Duizeligheid (licht gevoel in het hoofd) en evenwichtsproblemen komen ook vaak voor (net als de gebieden die met geheugen en concentratie te maken hebben is het complexe evenwichtssysteem heel gevoelig voor allerlei soorten infecties, zuurstoftekorten, gifstof belasting etc.)

● Reuk en smaak zijn kwijt of vervormd (wat op zich een teken van herstel kan zijn)


Zorgverleners hebben vaak nog onvoldoende kennis. Daarnaast ontbreekt het nog altijd aan landelijke behandelrichtlijnen voor long-covid patiënten. Die worden eind maart verwacht. Aandacht voor het normaliseren van de zuurstofhuishouding moet een van de belangrijkste prioriteiten worden bij Long COVID revalidatie.

Goed nieuws is dat gerichte zuurstoftherapie de vicieuze cirkel kan doorbreken van de langdurige COVID-gerelateerde vermoeidheid, die zo slopend kan zijn.

Recente onderzoeken "Hyperbaric oxygen therapy for the treatment of long COVID: early evaluation of a highly promising intervention" - presenteren de voordelen van hyperbare zuurstoftherapie, met statistisch significante resultaten na 10 sessies.


Dat is natuurlijk prachtig, maar de hyperbare vorm is ook een bijzonder dure en intensieve methode die veel tijd vergt en waarvoor een verwijzing van een medisch specialist nodig is.

De natuurlijke vorm de ontstekingsremmende zuurstoftherapie EWOT daarentegen is niet duur, beter, sneller, gemakkelijker en flexibeler onder verschillende medische omstandigheden. Verrassend is ook dat nagenoeg iedereen die kan bewegen er lichamelijk voordeel van kan hebben, ongeacht de leeftijd of conditieDe enorme toevloed aan zuurstof tot in de haarvaten met EWOT zuurstoftherapie helpt mensen letterlijk van binnenuit op weg naar herstel


Niet alleen mensen met long covid klachten maar iedereen die gezondheid wil behouden of verbeteren - en vele (top)sporters - doen EWOT zuurstoftraining al heel simpel thuis, bij hun therapeut of in de sportschool. En bereiken vaak al veel verbetering met een zuurstoftraining van slechts 15 minuten per keer een paar keer per week.

Zuurstoftherapie is overal en eenvoudig toe te passen

Wilt u zuurstofgezondheid aan uw deur geleverd? Bestel uw EWOT multistep set in onze zuurstofshop of maak een afspraak in het EWOT DEMO CENTER

in Monster of Lunteren


Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page