top of page

Zuurstof voor de geest! Zuurstoftherapie vermindert drastisch symptomen PTSS!

Onderzoek toont effectiviteit van zuurstoftherapie op PTSS
(posttraumatische stressstoornis) aan

Bijzonder feit is dat het ervaren van een traumatische gebeurtenis zichtbare fysieke veranderingen in de hersenen kan veroorzaken. Trauma omvat veel meer dan alleen een psychische aandoening. Hersenscans laten effect van zuurstof zien.


Zuurstof is goed voor de geest!

Hersenscans laten effect van zuurstof zien

Het effect van de zuurstoftherapie werd beoordeeld aan de hand van zowel de standaardbeoordeling van symptomen die bij de diagnose worden gebruikt, als door hersenscans, en beide lieten een sterke verbetering zien.


Bron afbeeldingen: Clinical example of functional brain maging by fMRI. The reduced brain activity in the frontal lobes of the brain and in hippocampus is improved after Hyperbaric Oxygen Therapy (Courtesy/ Shamir Medical Center)


Waarom werkt zuurstoftherapie goed?

Het hogere zuurstofniveau helpt de neuroplasticiteit (het vermogen om nieuwe verbindingen te vormen) in de hersenen te vergroten en helpt fysieke schade te genezen. Uit een onderzoek onder militairen met PTSS bleek dat regelmatige HBOT-behandeling gedurende een periode van 4 weken leidde tot een significante vermindering van symptomen: na hyperbare zuurstoftherapie voldeed 52% niet meer aan de drempelcriteria voor een PTSS-diagnose . Angst en depressie verbeterden, terwijl velen in staat waren om psychoactieve medicatie te verminderen. Deze verbeteringen leken maanden na de behandeling aan te houden.


Angst en depressie verbeterden met zuurstoftherapie,


Zuurstoftherapie opent hiermee een geheel nieuwe weg om mensen te kunnen helpen die tegen deze aandoening vechten. PTSS wordt veroorzaakt door het ervaren van een gebeurtenis die zo traumatisch is dat deze niet volledig kan worden verwerkt, waardoor delen van de hersenen in een staat van hyper-opwinding raken en de elasticiteit ervan wordt aangetast.

Professor Shai Efrati van het Sagol Center for Hyperbare Medicine and Research in het Shamir Medical Center (met dank aan het Sagol Center)
Professor Shai Efrati van het Sagol Center for Hyperbare Medicine and Research in het Shamir Medical Center (met dank aan het Sagol Center)

"Tegenwoordig begrijpen we dat therapieresistente PTSS wordt veroorzaakt door een biologische wond in hersenweefsel, die pogingen tot psychologische en psychiatrische behandelingen belemmert" zegt

prof. Shai Efrati, die het door de Universiteit van Tel Aviv geïnitieerde onderzoek leidde. Het effect van de therapie bij Israël Defence Force veteranen werd beoordeeld aan de hand van zowel de standaardbeoorde-ling van symptomen die bij de diagnose worden gebruikt, als door hersenscans, en beide lieten een sterke verbetering zien. Men denkt dat zuurstoftherapie zo goed werkt doordat de plasticiteit van de hersenen wordt vergroot, waardoor wonden in het hersenweefsel kunnen genezen.
Niet alleen oorlogsveteranen ontwikkelen PTSS

Veel mensen die het slachtoffer zijn geweest van een verkeersongeluk, een natuurramp, seksueel misbruik, aanranding, een overval of andere levensbedreigende situaties kunnen ook PTSS ontwikkelen. In de jaren 90 was de gedachte binnen de neuropsychologie nog dat kapotte hersenen niet kunnen herstellen. Je kunt hooguit andere hersengebieden leren een tandje bij te zetten. En wanneer er geen duidelijk letsel zichtbaar is op een hersenscan, dan werd geleerd dat de klachten niet door het hersenletsel werden veroorzaakt (hoera), maar vooral door hoe iemand met zijn klachten omgaat.


De focus was toen meer mensen te leren hun klachten te accepteren en hun energie beter te verdelen. Met de kennis van nu zou een excuus aan al die patiënten van toen op zijn plaats zijn. Sinds kort weten we dat prikkelgevoeligheid verder toeneemt als we het brein niet gericht prikkelen. Het is net als met spieren of conditie, als je die niet traint word je steeds slapper en vermoeider. Ons brein werkt net zo en dat is ontzettend goed nieuws! Neuroplasticiteit heet dat met een professionele term. Veel klachten ontstaan niet door kapotte hersengebieden, maar doordat de verschillende hersengebieden niet goed meer samenwerken en de zuurstof niet op de juiste plekken komt. Door dat te trainen in combinatie met zuurstoftherapie zien we mensen echt verbeteren, het brein maakt nieuwe verbindingen aan.


Zuurstoftherapie is niet afhankelijk van psychologische of farmaceutische hulpmiddelen. Het verhogen van de zuurstofconcentratie is biologisch, dus het vertegenwoordigt echt iets nieuws. Hersenbeeldstudies met SPECT tonen aan dat mensen die hyperbare zuurstoftherapie hebben gehad een duidelijke verbetering van de bloedtoevoer naar de hersenen hebben.

Een goede doorbloeding van de hersenen is van vitaal belang voor de geestelijke gezondheid. SPECT-scans laten zien dat een lage bloedstroom vaak verband houdt met geestelijke gezondheid/hersengezondheidsproblemen, zoals ADD/ADHD, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, verslavingen en meer. In feite is een lage doorbloeding de nummer 1 voorspeller van hersenbeeldstudies dat een persoon de ziekte van Alzheimer zal ontwikkelen.


Zonder zuurstof geen herstel, wat suggereert dat zuurstoftherapie in ieder geval een nuttige aanvullende therapie zou kunnen zijn om bijzonder hardnekkige symptomen te verlichten. Zuurstof is nu eenmaal essentieel voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor ons mentale welzijn. Zuurstof is de beste teamspeler voor alle bekende behandelingen.Sta jij er zelf weleens bij stil hoe je ademt bij stress?

Als we stress hebben, ademen we vaak te snel en te veel. Je gaat oppervlakkig ademen. Onze adem wordt vaak korter. Zo houden we bij woede of verdriet onze adem vaak (onbewust) in. Hierdoor stijgt ons stresshormoon cortisol, waardoor ons lichaam in een vlucht/vechtstand komt en stress krijgt. Onze neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine hebben ook zuurstof nodig voor een goed functioneren van ons brein.


Een zuurstof tekort is een stressreactie van ons lichaam, maar ook van onze hersenen. Heb je ook wel eens ervaren dat dit kan leiden tot verschillende klachten?

Zoals hoofdpijn en weinig energie hebben. Daarnaast kun je last krijgen van rugpijn of buikpijn. Bovendien brengt te weinig zuurstof ons mentaal uit balans. Zo kun je moeite hebben met het behouden van je focus en helder denken. Ook kun je je rusteloos, nerveus of gespannen voelen. Slapeloosheid komt ook voor. Tenslotte kan een tekort aan zuurstof zelfs leiden tot psychische problemen, een depressie of een burn-out.


Herken je deze klachten? Laat je informeren over de preventieve werking van zuurstoftherapie en hoe natuurlijke zuurstoftherapie bij al bestaande klachten een enorme steun kan zijn voor herstel.


Bronnen:


Deze blog is niet bedoeld als medische aanbeveling, maar is bedoeld ter informatie inzake methoden die voor anderen hebben gewerkt. Zorg ervoor dat u samenwerkt met een professional om de beste methode voor u te vinden.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page